Dio godine kad priroda blista u najljepšim jesenjim bojama, uvijek prenese tu posebnu paletu boja i na trpezu. Mi se pridružujemo sa nekoliko kulinarskih ideja. Zato ukoliko želite da u jesenjim večerima uživate uz fine zalogaje pripremljene od sezonskih namirnica, u nastavku pogledajte jednostavne recepte za ukusne namaze.
Kesten
Započnimo jednim pravim jesenjim draguljem- kestenom. Pečene kestene lagano ogulite i stavite u blender. Dodajte malo meda, prstohvat soli i kašičicu cimeta. Mutite dok ne dobijete kremastu pastu, i poslužite je uz prepečen hljeb, krekere ili druge dodatke po želji.
Budimka
Kraljica jesenje trpeze pored klasičnih specijaliteta, može se iskoristiti i za pripremu finih namaza. Jednostavno skuvajte ili ispecite kockice budimke. Zatim ih stavite u blender s malo meda, sjeckanih oraha, svježe mljevenog đumbira i karanfilića. Dodajte prstohvat soli i malo slatke pavlake po želji. Blendajte dok ne dobijete glatku kremu.
Šampinjoni
Prodinstajte nasjeckane šampinjone na maslacu i crvenom luku, dodajte malo bijelog luka i bijelog vina. Kada omekšaju, stavite ih u blender sa krem sirom i usitnite. Dodajte svježe nasjeckani peršun, so i biber po ukusu. Ovako pripremljen namaz možete poslužiti uz grisine ili ražani hljeb i dodatke po ukusu.
Praziluk
Ovo je jedan od najjednostavnijih, a najukusnijih jesenjih namaza. Sitno isjeckajte 1-2 struka praziluka i jednu glavicu luka i propržite ih na maslacu, a zatim prebacite u blender. Posudu u kojoj ste ih pržili posušite, i u njoj kratko propržite mljevene orahe, uz neprestano miješanje. Stavite i njih u blender, uz čen bijelog luka. Dodajte maslinovo ulje i izmiksajte sve sastojke dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Začinite solju i crnim biberom.