Priprema: 40 min
Složenost: srednje
Sastojci:
- 300g crvenog graha
- 100g slanutka
- 30g zobenih pahuljica
- 100g biljnog cheddar sira
- 6 komada Hamburger peciva
- 1 supena kašika sjemenki susama
- 6 komada krastavaca
- 100g mix salate
- 100g sjeckanog luka
- 1 svježa mrkva
- 1 mala kašika Himalajske sitne soli
- 1 mala kašika ljute paprike
- 1 mala kašika bibera u zrnu
- 1 kafena kašika senfa
- 1 kafena kašika posne majoneze
- suncokretovo ulje
Priprema:
Prvo pripremamo smjesu za pljeskavice.
Skuhati slanutak i kada se ohladi ocijediti ostatak vode a slanutak izgnječiti u većoj posudi. Zatim dodati ocijeđen i izgnječen crveni grah, zobene pahuljice i susam. Sve dobro izmiješati da se sjedini i začiniti paprikom, biberom i posoliti.
Na zagrijanom ulju ispržiti sjeckani crveni luk i izrendanu mrkvu i dodati u smjesu za pljeskavice te još jednom dobro izmiješati.
Oblikovati pljeskavice i ostaviti ih 20 minuta u frižideru da se ohlade. Na dobro zagrijanom ulju pržiti sa obje strane.
Hamburger peciva prerezati na pola i po želji tostirati, zatim namazati posnom majonezom ili senfom.
Kada je baza spremna slažemo burger. Pecivo, vegetarijanska pljeskavica, mix salate, veganski cheddar sir, krastavac izrezan na kolutove pa opet pecivo.
Prijatno!