Zelene doline Holandije, donose jedan poseban gastronomski dragulj koji osvaja svojim izuzetnim ukusom i karakterističnim izgledom. Predstavljamo vam Maasdam, tradicionalni polutvrdi sir, omiljen i cijenjen širom svijeta.
Maasdam je nastao po uzoru na raskošne švicarske sireve poput Emmentala, a odlikuje se glatkom, zlatno-žutom polutvrdom korom ispod koje se krije rupičasta tekstura po kojoj je prepoznatljiv .
Maasdam sazrijeva najmanje četiri sedmice, što ga čini omiljenim izborom ljubitelja punijih ukusa. Jedinstvena aroma ovog sira, može se opisati kao orašasta sa blago slatkastim i slanim notama. Ovaj sir pruža neodoljivu kombinaciju mekoće i punoće. Odličan je za topljenje na sendvičima, pizzama ili kao dodatak jelima poput salata, omleta ili gljiva. Neki od popularnih recepata uključuju Maasdam makarone sa sirom, vafle, tost sa šunkom i neodoljive pečurke punjene vlašcem i Maasdamom.
Kako biste i sami otkrili čari ovog posebnog sira, za vas smo pripremili recept za Maasdam vafle u kojima možete uživati kad god to poželite jer se jednostavno i brzo pripremaju.
Maasdam vafle
Sastojci:
- 300 g Maasdam sira
- 500 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 šolja ulja
- 1 šolja mlijeka
- 3 jajeta
- so
Priprema:
Umutite jaja, zatim dodajte ulje i mleko. Lagano, uz stalno miješanje dodajte brašno i prašak za pecivo. Na kraju u smjesu dodajte rendani Maasdam sir. Pecite u aparatu za vafle dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Poslužite uz kiselo mlijeko ili jogurt. Uživajte!