Bilo da ga pripremaš grilovanog, praviš sushi rolnice ili kanapee, uz ovaj riblji delikates ćeš zasigurno uživati! Bogat je proteinima i omega kiselinama, što ga čini savršenim izborom za one koji teže balansiranim zalogajima uz čašu dobrog vina.
Grilovani losos s povrćem
Filete lososa mariniraj u mješavini od soja sosa, bijelog luka, malo meda i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a potom ih začini solju, biberom, timijanom i limunovim sokom. Peci filete na roštilju dok ne formiraju blago hrskavu, zlatnu koricu, a uz njih možeš poslužiti grilovano povrće kao što su tikvice, paprika, šparoga ili tanko sječene kriške batata. Losos dodatno začini ruzmarinom ili peršunom, prelij maslinovim uljem i uživaj u dimljenim tonovima roštilja i zdravom, nutritivnom obroku koji će, svojom citrusnom svježinom, savršeno upotpuniti čaša bijelog vina Sauvignon Blanc.
Sushi rolnice
Ukoliko si ljubitelj azijske kuhinje, onda je domaći sushi sa lososom specijalitet kojem ćeš se uvijek rado vraćati. Skuvanu arborio rižu ravnomjerno rasporedi preko listova nori algi, dodaj tanko sječene parčiće lososa, avokada i krastavca, a zatim ih pažljivo urolaj i presijeci na kolutove. Sushi rolnice posluži sa soja sosom, wasabijem i đumbirom za blago pikantnu aromu, a ukoliko voliš da eksperimentišeš, probaj ih u kombinaciji sa mangom, koji daje slatki kontrast svježem lososu. Za još ljepše gastronomsko iskustvo, upari sushi sa suvim Pinot Gris vinom koje donosi nježnu cvjetnu aromu i suptilno ističe umami ukus sushi rolnica.
Kanapei s pečenim lososom
Ovi zalogaji dokazuju kako jednostavne kombinacije mogu biti prava mala kulinarska remek-djela. Idealni su kao posluženje za svečane prilike, ali i laganu užinu uz druženje i čašu vina. Blago dimljeni, pečeni losos kombinuj sa krem sirom, grčkim jogurtom ili kremastim avokadom na hrskavoj podlozi od krekera ili tostiranog hljeba. Dodaj malo soka od limuna i kapare ukoliko voliš slanu citrusnu notu, prelij sa nekoliko kapi ekstra djevičanskog maslinovog ulja i posluži uz pjenušavi Prosecco ili rose vino.