Kremasti potaži su prava harmonija u tanjiru. Osim što su jednostavni za pripremu, veoma su bogati hranjivim sastojcima, pa su uvijek dobar izbor kada poželiš lagan obrok koji možeš prilagoditi svome ukusu. A da bismo ti uživanje u njima učinili još lakšim, u nastavku smo pripremili tri recepta uz koje ćeš ih zavoljeti još više.
Zeleni potaž od brokule
Ako želiš obrok koji će te zagrijati tokom hladnih dana i donijeti pravu dozu vitamina praćenih odličnim ukusom, ovo je potaž koji moraš probati.
Sastojci:
400 g Volim zamrznute brokule
1 veći krompir
1 glavica crvenog luka
2 čena belog luka
500 ml povrtnog temeljca
100 ml pavlake za kuvanje
So, biber i maslinovo ulje
Priprema:
Na malo maslinovog ulja proprži sitno sjeckani crveni i bijeli luk. Dodaj brokulu i kockice krompira, a zatim prelij povrtnim temeljcem i kuvaj dok povrće ne omekša. Kada je sve kuvano, izmiksaj štapnim mikserom dok ne dobiješ glatku smjesu. Dodaj pavlaku, so i biber po ukusu, pa sve dobro promiješaj. Serviraj toplo, uz malo svježeg peršuna.
Pikantni crveni potaž
Ako voliš da eksperimentišeš sa ukusima i da tvoj potaž ima dozu pikantnosti, ovo je pravi recept za tebe. Njegov tajni sastojak, Kulino ljuti sos (link), kombinuje Habanero, Hot Portugal, Jalapeno i Roga papričice, stvarajući savršenu ravnotežu između ljutine i bogatog ukusa.
Sastojci:
1 veća mrkva
1 crvena paprika
1 manji krompir
1 glavica crvenog luka
2 čena bijelog luka
500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
1 kašičica Kulino ljutog sosa
So, biber, i maslinovo ulje
Priprema:
Sitno nasjeckaj crveni i bijeli luk, pa ih proprži na malo maslinovog ulja. Dodaj isjeckanu šargarepu, papriku i krompir, zatim prelij temeljcem i ostavi da se kuva dok ne omekša. Kada je gotovo, izmiksaj štapnim mikserom pa dodaj jednu kašičicu Kulino ljutog sosa. Začini po ukusu i posluži toplo, po želji uz prepečene kriške hljeba.
Potaž od kukuruza
Za one koji vole bogat i blag ukus, potaž od kukuruza je uvijek pravi pogodak, zahvaljujući njegovoj nježnoj teksturi i prirodnoj slatkoći.
Sastojci:
400 g zamrznutog kukuruza šećerca Volim
1 manji crveni luk
1 kašika putera
500 ml povrtnog temeljca
100 ml pavlake za kuvanje
So i biber
svjež peršunov list
Priprema:
Na puteru proprži sitno sjeckan crveni luk. Dodaj kukuruz šećerac, kratko proprži, pa prelij temeljcem i kuvaj oko 15 minuta. Kada kukuruz omekša, izmiksaj sve štapnim mikserom, pa dodaj pavlaku za kuvanje, so, biber i krčkaj još par minuta. Po želji, posluži posuto svježim peršunovim listom.