Postoji mnogo razloga zbog kojih je trapist jedan od sireva kojem ljubitelji delikatesa jednostavno ne mogu da odole. Njegov jedinstveni ukus, savršeno balansiran između slatkog i aromatičnog, kao i fina tekstura zahvaljujući kojoj je često poslužen na platama, ali i prepoznat kao sastojak brojnih specijaliteta, čine ga savršenim izborom u svakoj prilici.
Zato vam u nastavku teksta, donosimo nekoliko zanimljivosti uz koje ćete ga zavoljeti još više.
Trapist pripada sorti polutvrdih sireva i pravi se od pasterizovanog kravljeg mlijeka.
Možete ga narezati na tanke listiće ili trougliće i poslužiti kao elegantno predjelo, ili ga rastopiti preko toplih sendviča. Bilo da ga koristite kao glavni sastojak u pastama ili dodatak jelima od mesa, ovaj sir će svakom ukusu dati svojstven pečat.
Trapist se sjajno slaže s mnogim namirnicama. Probajte ga uz slatki med i hrskave orahe sa kojima čini neodoljivu kombinaciju, ili ga uparite s pikantnim kulenom za rapsodiju ukusa. Njegova svestrana priroda omogućava da ga kombinujete i sa povrćem u raznim salatama, ali i koristite kao nadjev za pite, proje i peciva.
Uz pažljiv odabir vina, možete napraviti savršen sklad koji će dodatno istaknuti note trapista. Za bogate i pune arome ovog sira, preporučujemo Merlot ili Pinot Noir. Ako volite osvježavajuće note, probajte ga uz Chardonnay.
Za kraj vam donosimo ukusan recept za Mac and Cheese sa trapist sirom koji oduševljava svojom jednostavnošću, ali i dobrim ukusom. Ovo jelo je omiljeno među svim generacijama i idealna je opcija za brz ručak ili večeru.
Recept za Mac and Cheese (makarone sa sirom)
Sastojci:
- 300 g trapist sira
- 500 g makarona
- 4 kašike maslaca
- 4 kašike brašna
- 2,5 dl mlijeka
- 2,5 dl pavlake za kuvanje
- so
- biber
Priprema:
Skuvajte makarone u slanoj ključaloj vodi. Sa strane, na rastopljenom maslacu dodajte brašno i propržite ga par minuta, zatim dodajte mlijeko i pavlaku i kuvajte oko dva minuta uz neprestano miješanje. Zatim dodajte rendani trapist, i miješajte dok se ne zgusne. Posolite i pobiberite a zatim dodajte makarone. Izmiješajte dok se ne sjedini, pa poslužite i uživajte.
Bez obzira na to kako se odlučite da ga poslužite, trapist sir je prava zvijezda svake trpeze, a svaki njegov komadić ostaviće utisak garantujući poseban užitak u svakom zalogaju!