Kada poželite da svojim obrocima dodate malo osvježenja, tikvice su pravi izbor. Mogu se pripremati na različite načine i zadovoljiti svačiji ukus – od klasičnih pohovanih klutića do sočnih varijacija koje se pune mesom ili drugim nadjevima. Pored toga što donose poseban užitak za trpezom, one sadrže i esencijalne nutrijente i predstavljaju pravu riznicu vitamina i hranjivih materija koje pomažu da naša ishrana bude balansirana i zdrava.
Tikvice mogu biti i vrijedan sastojak u laganim i osvježavajućim salatama. Često se griluju i kombinuju sa komadićima sočnog paradajza, krastavca i drugog svježeg povrća, dok dodaci poput crnih maslina, orašastih plodova ili feta sira dodatno obogaćuju ovu paletu boja i ukusa. Dobro se kombinuju i sa limunovim sokom, maslinovim uljem, medom i svježim začinskim biljem.
Pored salata, tikvice obogaćuju i različite čorbe, variva i rižota, a zahvaljujući svojoj neutralnoj aromi mogu biti i idelan dodatak tjesteninama. Takođe, grilovane tikvice su odlične i kao prilog uz jela od piletine ili junetine. Ukoliko želite da tikvice pripremite kao ukusno glavno jelo, idealne su za pečenje u rerni i punjenje različitim nadjevima koji uključuju mljeveno meso, sireve i različito sezonsko povrće.
Zahvaljujući svojim svojstvima ali i velikim mogućnostima primjene u različitim receptima, ne čudi nas što tikvice ne prestaju da intrigiraju i inspirišu ljubitelje dobrih zalogaja širom planete. Zato uživajte u otkrivanju različitih mogućnosti njihove pripreme, i započnite svoju kulinarsku avanturu koja će vas sigurno nagraditi odličnim ukusom!