Malo namirnica donosi tako dobar spoj osvježavajućeg ukusa i nutritivnog bogatstva kao grčki jogurt. Njegovo jedinstveno porijeklo i prirodna proizvodnja učinili su ga nezamjenjivim na trpezi, a gusta tekstura i bogat ukus pravom zvijezdom ukusnih recepata, bilo da pripremate slana jela ili poslastice.
Vjerovatno ste se nekada zapitali koja je razlika između grčkog i običnog jogurta. Na prvi pogled, u odnosu na klasičan jogurt, grčki je gušći i kremastiji.
Takođe, grčki jogurt sadrži dvostruko više proteina od običnog jogurta, te je idealan za sve koji se bave fizičkom aktivnošću. U njemu se nalaze i probiotici, i veoma mali procenat ugljenih hidrata, šećera i laktoze što ga čini sjajnom opcijom za različite režime ishrane. Pored proteina, grčki jogurt je bogat i kalcijem, vitaminom B-12, riboflavinom i fosforom. Još jedna od tajni njegovog blagotvornog dejstva na organizam krije se u visokom sadržaju joda.
Grčki jogurt nije običan jogurt- to je vaš kulinarski adut među namirnicama, koji se može koristiti na tako mnogo načina. Poslužite ga za doručak sa svježim voćem i medom, ili iskoristite kao bazu za granolu ili ovsenu kašu. Poslužiće takođe i kao dobar dodatak palačinkama, tortiljama i omletima. Dodajte ga u umake i sosove za slana jela i dresinge za salate. Odličan je sastojak krema i preliva u desertima, a možete ga jednostavno konzumirati i kao zdrav međuobrok dok ste u pokretu. Jedno je sigurno, s njim ćete unaprijediti svoju ishranu i obnoviti energiju.