Ništa ne budi uspomene sa nedjeljnih ručkova sa porodicom kao miris pečenog pileta, tek izvađenog iz rerne. Savršeno hrskava slana kožica koja krije sočno i mekano meso sa pravom su ga učinili zvijezdom naše trpeze. Potpun ugođaj u ručku čine i nezaobilazni ukusni povrtni prilozi poput krompira, batata, riže ili mrkve, kao i sočna svježa salata. Danas vam donosimo recept za pečeno pile za ručak u kojem ćete uvijek iznova uživati sa svojim ukućanima.
Sastojci:
1 pile
1 limun
3 grančice ruzmarina
9 manjih krompira
6 štapića celera
1 glavica bijelog luka
1 praziluk
15 cherry paradajza
morska so
biber
maslinovo ulje
Priprema:
Operite i posušite pile, a zatim ga dobro utrljajte solju i biberom spolja i iznutra. Ostavite ga u frižideru, barem sat vremena kako bi dobro upilo arome. Nakon što ga izvadite iz frižidera, posušite ga i ostavite najmanje 40 minuta na sobnoj temperaturi prije pečenja. Zatim stavite prepolovljen limun i grančice ruzmarina u unutrašnjost pileta. Nožice mu povežite konopcem, zatim pređite preko vrata i čvrsto zavežite. Isjeckajte celer i praziluk na veće komade, očistite krompir i operite čeri paradajz. Stavite povrće na dno posude za pečenje, dodajte glavicu bijelog luka i posolite,a zatim prelijte maslinovim uljem. Pile postavite na vrh povrća, a zatim stavite u prethodno zagrejanu rernu na 240°C. Nakon 10 minuta, smanjite temperaturu na 200°C i pecite oko 1.5 sat. Nakon 45 minuta, prelijte pile sokovima iz tepsije u kojoj se peče, i okrenite povrće kako bi se ravnomerno ispeklo. Kada je pile gotovo, izvadite ga iz rerne, prekrijte aluminijumskom folijom i krpom te pustite da odmara barem 15 minuta. Ovo će omogućiti da se sokovi ravnomerno rasporede unutar pileta, čineći ga još sočnijim i ukusnijim. Nakon toga poslužite uz omiljenu svježu salatu i uživajte.