Slanutak je mala, ali moćna mahunarka koja je izuzetno bogata hranjivim materijama i nudi raznolike mogućnosti primjene u kulinarstvu. Bogat je proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, što ga čini izvrsnim dodatkom ishrani, a posebno vegetarijanskoj i veganskoj. Takođe, veoma je niskokaloričan i lako se priprema i kombinuje uz različite obroke.
Jedan od klasičnih načina pripreme slanutka jeste kuvanje i dodavanje različitim vrstama salata ili variva. Odličan je kao zamena za mesne proizvode, i savršeno se slaže uz povrće kao što su rotkvice, mrkva, paradajz i zelena salata.
Od slanutka možete napraviti ukusan i zdrav humus – kombinujući ga sa maslinovim uljem, susamom i začinima po izboru. Idealan je za posluživanje kao umak uz jela, ili kao namaz koji se lijepo slaže sa sezonskim povrćem.
Ljubitelji egzotičnih specijaliteta mogu koristiti slanutak i za pripremu falafela – poznatog jela koje se često služi duž mediteranske obale. Dovoljno je da ga sameljete i sjedinite sa maslinovim uljem i začinima, te oblikujete u kuglice koje ćete ispeći i poslužiti uz pita hljeb i sos od jogurta i bijelog luka.
Naravno, slanutak može biti i odlična grickalica. Po želji ga možete posuti omiljenim začinima i staviti u pećnicu dok ne postane hrskav.
Sigurno smo vas već uvjerili da je slanutak mahunarka koja koja unosi različite mogućnosti u kulinarstvo. Zato slijedite svoju kreativnost i uživajte u otkrivanju novih načina na koje ga možete uvrstiti u svoju ishranu.