Prva asocijacija na lagan obrok koji se brzo priprema, uz mnoštvo izbora najrazličitijih sastojaka smještenih između dvije kriške hljeba, svakako jeste sendvič. Ljudi širom svijeta uživaju u njegovim mnogobrojnim varijacijama, a mi ćemo se otisnuti na putovanje kroz zanimljivosti o nekim od najpopularnijih sendviča na svijetu.
Submarine
Ovu vrstu duguljastog sendviča možemo opisati kao veoma bogato nadjeveni baget, i vjerovatno predstavlja jedan od najpopularnijih sendviča na svijetu. Može sadržati više različitih sastojaka poput suhog mesa, piletine, sira i povrća.
Panini
Neodoljivi italijanski mini sendviči su idealno meze za sve prilike. Tradicionalno se prave od više slojeva kvalitetnih italijanskih hljebova sa nadjevom od mocarele, pršute, paradajza i zelene salate, ali uvijek možete pustiti mašti na volju. Služe se topli odmah nakon tostiranja ili grilovanja, a užitak je garantovan.
Hamburger
Svi znamo ovaj ultimativni klasik, koji je putujući svijetom dobio tako mnogo recepata, različitih varijanti nadjeva, sastojaka i sosova. Najpoznatiji je klasični sastav hamburgera od junećeg mesa, sa sirom, paradajzom, zelenom salatom i kiselim krastavčićima, ušuškanih između dvije tople zemičke sa susamom.
Smørrebrød – danski otvoreni sendvič
Riječ smørrebrød na danskom jeziku ima značenje puter i hljeb, što ukazuje na njegove osnovne sastojke. Ovaj tradicionalni sendvič pravi se od kriške raženog hljeba, premazanog puterom, preko kojeg se slažu namirnice poput ribe, povrća i sira.
Balik Ekmek- sendvič od ribe
Ovaj naizgled jednostavan sendvič sa ribom je ustvari jedan od najpopularnijih turskih uličnih specijaliteta. Vrlo je lagan za pripremu, ali i savršeno ukusan. Sastoji se od bijele ribe s roštilja, najčešće skuše, luka i zelene salate između dvije polovine hljeba.