Pastrmka je čuvena po svom ukusnom mesu, a kada se pripremi na pravi način predstavlja poseban specijalitet na trpezi. Zato ćemo u nastavku sa vama podijeliti nekoliko savjeta uz koje će to biti još lakše, uz garantovano neodoljiv rezultat.
Pečenje i grilovanje
Pečenje ili grilovanje su dvije najčešće opcije pripreme pastrmke. U oba slučaja izuzetno je važno paziti na vrijeme pripreme. Pastrmka se brzo sprema, pa budite pažljivi kako bi se očuvala njena prirodna sočnost. U zavisnosti od debljine pastrmke, obično je dovoljno 10-15 minuta pečenja u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C. Ukoliko je vaš izbor roštilj, pecite je na umjerenoj temperaturi po nekoliko minuta sa svake strane, vodeći računa o tome da je ne okrećete previše kako ne bi došlo do curenja sokova. Mnogi se odlučuju da baš iz ovog razloga, pastrmku na roštilju pripremaju tako što su je prethodno uvili u aluminijsku foliju, što može biti dobra opcija ukoliko je spremate prvi put.
Za najljepši ukus pastrmke, potrebno je osloniti se i na svježe začine i začinsko bilje poput peršuna, bosiljka i mirođije, koji će uz nekoliko kapljica limuna ili limete biti zaslužni za dodatnu slojevitost ukusa i bogatstvo aroma. Zlatno pravilo kaže da je marinada prvenstveno stvar ukusa, pa nećete pogriješiti ako u njenoj pripremi isprobate različite sastojke, ali u svakom slučaju ostavite da riba u njoj odstoji barem 30 minuta prije pečenja.
Kada je pastrmka spremna za posluživanje, nezaobilazan je i preliv od maslinovog ulja, bijelog luka, peršuna i limuna. Uz pastrmku, možete poslužiti šparoge ili krompiriće, svježu salatu ili rižu.
I naravno, ne zaboravite da je za popularnost pastrmke osim njenog ukusa i kvaliteta zaslužno i to što je veoma zahvalna za pripremu, tako da uz malo truda i pažnje, lako postaje zvijezda vaše trpeze. Sigurni smo da će vam ovih nekoliko savjeta biti od koristi i da će rezultat biti neodoljiv.