Priprema: 15 min
Složenost: lako
Sastojci:
- 170g tune u komadima
- 100g rezanih šampinjona
- 80g neslanog prženog kikirikija
- 200g bijele kvinoje (quinoe)
- 5 komada kiselih krastavaca
- 2 manje svježe mrkve
- 5 crnih maslina bez košpi
- 100g mix pakovane salate
- 4 cherry paradajza
- 1 limun
- 1 mala kašika kombinovane kalijumove soli
- 1 mala kašika mljevenog bibera
- 1 mala kašika usitnjenog bosiljka
- 2 supene kašike maslinovog ulja
Priprema:
Skuvati kvinoju i procijediti. Na maslinovom ulju ispržiti šampinjone i dodati u ohlađenu kvinoju.
U dublju zdjelu izrendati svježu mrkvu, krastavce isjeći na kolutove, cherry paradajz prepoloviti a salatu iskidati na sitnije komade. Preliti maslinovim uljem i začiniti.
Sjediniti sve zajedno, dodati ocijeđenu tunjevinu, sjeckani kikiriki i dobro izmješati.
Salatu servirati na tanjir ili u zdjelicu. Po želji preliti sokom od limuna i dekorisati crnim maslinama.