Šafran je pravi dragulj među začinima, poznat po svojoj intenzivnoj zlatno-žutoj boji i jedinstvenom, zavodljivom mirisu. Ovaj začin, koji se često naziva “crvenim zlatom”, ima dugu i bogatu povijest koja seže hiljadama godina unazad, a odlikuje se aromom koja se najčešće opisuje kao cvjetna, medena, a ponekad i zemljana. Upravo ta složenost ga čini cijenjenim u kulinarstvu, gotovo u svim krajevima svijeta.
Jedno od jednostavnih, ali i veoma upečatljivih jela čija je on glavna zvijezda, svakako je i pilav sa šafranom, koji možete lako pripremiti uz recept u nastavku.
Sastojci:
- 5 l pilećeg temeljca
- 1/2 kašičice šafrana
- 50 g putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 šolje riže
- 5 dl bijelog vina
- biber, so, parmezan
Priprema:
U pola šolje zagrijanog temeljca dodajte šafran, pa promiješajte. U dubljoj šerpi zagrijte 2/3 pripremljenog putera i maslinovo ulje, dodajte rižu i konstantno miješajte oko 3 minuta. Zatim dodajte bijelo vino i nastavite miješati dok tečnost ne ispari. Isti proces treba ponavljati i sa pilećim temeljcem, s tim što je potrebno dolivati šolju po šolju, svaki put kada ponestane tečnosti. Nakon toga, dodajte i temeljac sa šafranom koji ste pripremili na početku i kuvajte još dvadesetak minuta. Kada je rižoto gotov pomiješajte ga sa preostalim puterom i parmezanom i poslužite toplog.
Uživajte!