Osim što uvijek uljepšaju trpezu, listići rukole kriju specifičan ukus koji se savršeno dopunjuje sa najrazličitijim svježim i kuvanim namirnicama. Pored toga, obilje vitama A i C, minerala i antioksidanasa koje rukola sadrži podiže hranjivu vrijednost svakog jela u kojem se nađe, pa nema sumnje da će rukola i klasične sastojke pretvoriti u izvanredno jelo. Zato vam danas donosimo ideje kako ova biljka može postati i vaš saveznik u kuhinji.
Prvo na šta pomislimo kad kažemo rukola jesu svježe i raznovrsne salate. Svježa rukola je odlična u toj ulozi- samostalno ili u kombinaciji sa zelenom salatom, mladim lukom ili paradajzom. Malo rukole takođe može postati fini dašak zeleniša i u krompir salati.
Pored toga, rukola se odlično slaže i sa voćem. Za one koji vole neobičan spoj, predlažemo kombinaciju rukole sa jagodama, kruškama, smokvama ili orašastim plodovima. Uživaćete u lepezi ukusa koji se upotpunjuju.
Aromatični listići rukole se u savršenoj harmoniji kombinuju sa gotovo svim vrstama sira. Bilo da ste ljubitelj nježnih i sočnih nota mozzarelle i burrate, ili preferirate nešto intenzivnije ukuse poput plavih i kozjih sireva, dodatak rukole tanjiru sa sirom biće uvijek dobar izbor.
Uz malo truda rukola može postati fini pesto sos. Sjedinite rukolu, bijeli luk, bosiljak, kikiriki, parmezan i so, zatim dodajte malo limunovog soka i spakujte u teglice. Pesto od rukole biće fin dodatak pasti, kuvanim ili pečenim krompirićima i sendvičima.
Za kraj, ne zaboravite da je rukola gotovo neizostavna u tjesteninama, rižotu, jelima od mesa ili morskih plodova, i dodatak mnogim vrstama pizze. Rijetko koji sastojak se tako dobro uklapa u različita jela i budi kulinarsku inspiraciju kao rukola!