Rotkvice pripadaju grupi veoma značajnog povrća u našoj ishrani. Poznate su po svom bogatstvu vlaknima, vitaminom C i kalijumom. Volimo ih zbog njihovog autentičnog okusa koji se odlično kombinuje sa različitom hranom, a u nastavku pročitajte nekoliko zanimljivosti koje će vas podstaknuti da ih još više zavolite.
Najvažnija stvar kako biste im očuvali svježinu i hranjive materije jeste – skladištenje. Po pravilu, rotkvice ne bi ih trebalo držati u frižideru duže od nekoliko dana. Prije nego što ih stavite u frižider, potrebno je da im odsiječete listove i da ih operete u hladnoj vodi. Nakon toga, najbolje bi bilo da ih posušite kuhinjskim ubrusima i stavite u vrećicu sa zip zatvaračem.
Rotkvice se najčešće služe svježe, i to kao dodatak salatama i sendvičima. Dovoljno je samo da ih prelijete maslinovim uljem i sirćetom i posolite. Možete ih isjeckati na tanke kolutove i poslužiti uz prepečen hljeb i humus. Sa druge strane, ako poželite nešto drugačiji ukus, rotkvice možete ispeći u rerni ili ih skuvati. Odlično će se slagati sa citrusima, začinskim biljem i pikantnim začinima.
Recept: Pečene rotkvice
Pečenjem se kod rotkvica oslobađa prirodna slatkoća koja im daje neodoljiv ukus. Predstavljamo vam jedan lijep i jednostavan recept za pečene rotkvice koje će biti odličan prilog uz meso ili ribu.
Sastojci:
300 g rotkvica
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
2 kašike sjeckanog peršuna
Priprema:
Zagrijte rernu na 200°C. Operite rotkvice, uklonite korijen i listove, te ih isijecite na kriške i stavite u veliku posudu. Dodajte maslinovo ulje, so i biber, te dobro promiješajte, pa rasporedite rotkvice u jednom sloju na pleh za pečenje i pecite u zagrijanoj rerni oko 20-25 minuta, ili dok ne postanu mekane i blago zapečene. Nakon toga ih izvadite iz rerne i pospite ih sjeckanim peršunom. Poslužite toplo i uživajte!