Stiže nam i taj ružičasti dan u godini. Ljubav je u vazduhu, što znači da je vrijeme za male planove za Dan zaljubljenih. Ukoliko ste razmišljali da ga provedete kod kuće uz romantične filmove, a za vas i vašu voljenu osobu filmski maraton nikako ne može da prođe bez grickalica i piva, mi imamo nekoliko predloga u rukavu.
Pileće kokice i svijetli lager
Pileće kokice su su odlični zalogaji za uživanje uz dobar film. Slane, hrskave i ukusne, posebno su neodoljive kada se posluže uz pikantne sirne umake. Ako se odlučite za njih, preporučujemo da im se prepustite uz lagane lagere. Ova piva će biti sjajan dodatak uz slane zalogaje.
Za pripremu pilećih kokica biće vam potrebno:
- 500 g pilećih prsa
- 2 šolje brašna
- 2 kašičice dimljene mljevene paprike
- 2 kašičice sušenog origana
- 2 kašičice soli
- 3 jajeta
Priprema:
Zagrijte ulje u velikoj tavi. Pileća prsa narežite na komadiće veličine kukuruznih kokica. Stavite brašno u činiju i dodajte začine pa dobro promiješajte da se sjedini. U drugoj posudi umutite jaja. Piletinu prvo uvaljajte u smjesu sa brašnom, otklanjajući višak, a zatim u jaja, i ponovo u brašno. Pažljivo stavite komadiće piletine u zagrijano ulje i pržite 3-4 minute dok piletina ne postane hrskava i zlatno smeđa.
Hrskavi štapići od sira i IPA
Nezaobilazna grickalica za sve ljubitelje sira su svakako hrskavi sirni štapići. Ispecite ih tik pred početak filma jer su najljepši kada su topli. Možete koristiti različite vrste sira, poput Gaude, Halloumi sira ili Mozzarelle. Dobar izbor piva uz sir je svakako IPA koja će savršeno istaći njegove suprtilne arome. Ako ste avanturistički nastrojeni, razmislite o dodavanju chilli sosa uz štapiće, kako biste uživali u još širem spektru ukusa.
Biće vam potrebno:
- ½ šolje brašna
- 1 umućeno jaje
- ½ šolje prezle
- 350 g sira narezanog na štapiće
Priprema:
Zagrijte rernu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje. U malu činiju stavite brašno, u drugu jaja, a u treću prezlu. Štapiće sira uvaljajte u brašno, uklonite višak, zatim u jaja i na kraju u prezlu. Stavite štapiće na pripremljeni pleh i pecite oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
Perece i njemački pilsner
Ukusne mekane perece su sjajna opcija za grickanje uz film, a savršeno ih prati njemački pilsner, i za to postoji dobar razlog. Rezak ukus pilsnera lijepo je upotpunjen slatkim, toplim perecima koje možete i sami pripremiti. Ukoliko želite dragu osobu da iznenadite domaćim perecima, pogledajte jednostavan recept u nastavku.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 150 ml tople vode
- 1 jaje
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika sode bikarbone
- 3 kašike ulja
Priprema:
U posudi pomiješajte toplu vodu, so i šećer. Dodajte kvasac i ostavite da odstoji 5 minuta. Dodajte brašno i 2 kašike ulja, pa dobro promiješajte dok se ne formira tijesto. Premažite ga preostalim uljem. Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite na toplom mestu oko sat vremena da naraste. Rernu zagrijte na 180°C. Tijesto isijecite na 8 delova i razvijajte ih u tanke štapiće, uvijajući dva kraja u oblik pereca. Dodajte sodu bikarbonu u duboki lonac sa vodom i pustite da provri. Kuvajte svaku perecu pola minuta. Prebacite perece u podmazan pleh za pečenje, premažite ih umućenim jajetom i pospite solju. Pecite ih 10-15 minuta, dok ne porumene.
Meksički naćosi i tamno pivo
Meksički naćosi su mnogima nezaobilazna užina uz film, a uz pikantnu meksičku hranu, najbolje ide vrhunsko tamno pivo dubokih aroma. Predlažemo da pripremite naćose sa dodacima poput mljevenog mesa, kukuruza, paradajza, ljutih papričica i naćo sir preliva za savršen meksički užitak.
Potrebno vam je:
- 1 kašika biljnog ulja
- 450 g mljevene junetine
- 2 kašike sjeckanih ljutih papričica
- 1 kašika bijelog luka u prahu
- 1 kašika dimljene mljevene paprike
- so i biber
- 125 g tortilja čipsa
- 2 paradajza, isjeckana
- 1 manja konzerva kukuruza
- 225 g rendanog Cheddar sira
Priprema:
Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri i dodajte mljeveno meso. Pržite 7-8 minuta uz često miješanje dok ne porumeni. Umiješajte ljute papričice i začine, i pržite 10 minuta. Polovinu tortilja čipsa rasporedite u pleh za pečenje. Kašikom prelijte polovinu mješavine junetine, paradajza i kukuruza. Prelijte ostatkom tortilja čipsa, te mešavinom junetine, paradajza i kukutuza. Pospite sirom, i pecite u rerni zagrijanoj na 200°C dok se sir ne otopi. Poslužite uz umake po želji.
Buffalo krilca i pšenično pivo
Mnogima omiljena pileća krilca u klasičnom buffalo sosu su sjajna opcija za uživanje uz filmove. Predlažemo da ih uparite uz pšenično pivo, koje je lagano i glatko, sa notama citrusa te sjajno ide uz meso i pikantne zalogaje.
Potrebno vam je:
- 2 kg pilećih krilaca
- 5 kašičica praška za pecivo
- 3/4 kašičice soli
- za buffalo sos:
- 60 g topljenog putera
- 1/2 šolje crvenog ljutog sosa
- 1 kašika smeđeg šećera
- 1/4 kašičice soli
Priprema:
Stavite krilca u veliku posudu. Pospite ih praškom za pecivo i solju, te dobro umiješajte rukama. Pecite ih u rerni na niskoj temperature oko 30 minuta, a zatim pojačajte temperature i pecite dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Zatim pripremite sos tako što ćete pomiješati sve sastojke, i lagano miješati na tihoj vatri dok se šećer ne rastopi. Prebacite krilca u veliku posudu i poslužite uz sos.