Patatas Bravas je neizostavan deo španske tradicionalne kuhinje, a njegova popularnost brzo se proširila i izvan granica Španije. Ovo jelo najčešće se služi kao predjelo u kombinaciji s pikantnim umakom od paradajza ili prilog uz jela od mesa i povrća.
Sastojci:
- 4 krompira isjeckana na kocke
- maslinovo ulje
- so i biber
Za umak:
- 2 paradajza
- 2 čena bijelog luka
- 1 ljuta crvena parika, sitno isjeckana
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašika mljevene paprike
- so
Zagrijte rernu na 200°C i stavite narezane krompiriće na tavu obloženu papirom za pečenje. Prelijte ih maslinovim uljem, posolite i pobiberite, te dobro promiješajte kako bi se začini sjedinili. Pecite krompiriće oko 30 do 35 minuta, ili dok ne postanu hrskavi. Za to vrijeme, pripremite umak. Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno isjeckani bijeli luk i crvenu papriku, potom dinstajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša. Ubacite paradjz isjeckan na kockice, mljevenu papriku, sirće i so. Kuhajte umak oko 10 do 15 minuta dok ne postane gust, povremeno miješajući. Kada su krompirići gotovi, poslužite ih posute pikantnim umakom od paradajza i uživajte u ovom ukusnom španskom zalogaju uz čašu osvježavajuće sangrije.
Prijatno!