Citrusi predstavljaju esenciju svježine kulinarskih specijaliteta, a zbog svojih živopisnih aroma možeš ih pronaći kako u slatkim tako i slanim delicijama. Njihovi sokovi, ulja i kora poznati su po intenzivnim tonovima koji variraju od blagih do oštrih i kiselih, a bogati su vitaminom C i brojnim antioksidansima.
Narandža
Njena kora i sokovi mogu se naći u dezertima poput pita, kolača i sladoleda, ali i glazurama i marinadama za piletinu ili umacima za ribu. Slatko-kisela nota se odlično kombinuje sa začinima poput cimeta i đumbira, kao i sa crnom čokoladom, medom i bademima. Uživaj u čokoladnim mafinima sa narandžinom korom ili ljetnjoj salati sa povrćem, maslinama i feta sirom prelivenoj cijeđenom narandžom.
Limun
Limun svojom kiselom notom budi apetit i predstavlja nezaobilazan sastojak u marinadama za meso i ribu, salatama, kremovima, supama ili kolačima. Dobro se slaže sa maslinovim uljem, nanom, bosiljkom, peršunom i bijelim lukom, dajući jelima osvježavajući balans. Probaj lignje na žaru, prethodno marinirane u smjesi limunovog soka i bijelog luka, ili se zasladi uz limun kolač.
Grejpfrut
Grejpfrut je citrus koji je rado viđen gost u voćnim salatama, marinadama za morske plodove ali i u sladoledima i sorbetima. Često se uparuje sa slatkim sastojcima poput meda ili javorovog sirupa, kako bi se ublažila njegova gorčina. Isprobaj grilovanog lososa, mariniranog u mješavini soka od grejpfruta, maslinovog ulja i senfa, ili obogati svoju avokado salatu sa orašastim plodovima.
Bez obzira da li ih koristiš kako bi u jela dodao note svježine i kiselosti ili kao osnovu za poslastice, citrusi će te sigurno inspirisati da eksperimentišeš i stvaraš nove kombinacije ukusa.