Orasi su sastojak mnogih tradicionalnih i modernih slatkih jela, kao što su baklave, torte, pudinzi, sladoledi i drugi čokoladni deserti. Pored poslastica, nezaobilazan su sastojak i slanih obroka, poput raznovrsnih salata i kombinacija s povrćem, mesom ili sirevima. Takođe, koriste se u pripremi tjestenina, rižota, juha i umaka. Bogati su esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima, mineralima, što ih čini izvrsnim dodatkom svakodnevnoj ishrani. Postoji nekoliko vrsta oraha, od kojih su najpoznatije engleski orah, crni orah i pekan orah.
Engleski orah
Engleski orah je tip oraha sa kojim se najčešće susrećemo, prepoznatljiv po svojoj glatkoj svijetlosmeđoj ljusci. U slatkim jelima, engleski orah se koristi za pravljenje baklave, torti i kolača. Takođe se često koristi u voćnim pitama, u kombinaciji s jabukama i kruškama. Kada su slani specijaliteti u pitanju, mogu se dodati u salate, tjestenine i rižota.
Crni orah
Crni orah ima tamniju ljusku i intenzivniji, puniji ukus u odnosu na engleski orah. Zbog intenzivne arome, crni orah se često koristi kao sastojak u kolačima i tortama. Dodaje se i u domaće sladolede, a može se koristiti i kao ukras za deserte. U slanim jelima, crni orah se dodaje u umake za tjestenine, gdje njegov puni ukus nadopunjuje ostale sastojke.
Pekan orah
Pekan orah ima duguljasto jezgro i mekši, slatkasti ukus u poređenju s drugim vrstama oraha. Najpopularniji je među slatkim specijalitetima, kao što su američka pita i sladoled s pekanom. Osim toga, dodaje se u kolače, kekse i čokolade, jer nema gorčinu karakterističnu drugim vrstama oraha. U slanim jelima se može koristiti u salatama s piletinom ili puretinom, kojima daje finu slatkastu notu.
Bilo da se radi o slatkim poslasticama ili slanim specijalitetima, orasi su mala kulinarska tajna koja će dati poseban pečat svakom obroku.