04/18/2016

mojMarket podržao BalMUN konferenciju

Od 14 do 17. aprila 2016. godine podržali smo mlade, pametne i aktivne ljude. Gimnazijalci su ove godine bili domaćin i organizator četvrte po redu međunarodne konferencije BaLMUN.

BaLMUN konferencija predstavlja simulaciju rada UN-a. Takve konferencije se održavaju u više od devedeset gradova širom svijeta. BaLMUN konferencija ove godine okupila je srednjoškolce od 14 do 19 godina iz 24 škole iz Rumunije, Makedonije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH, te pojedine delegate iz dalekih zemalja kao što su Sjedinjene Američke Države, Libana, Pakistana, Zimbabvea.

Na konferenciji je učestvovavalo 160 delegata, 20 predsjedavajućih, 60 učenika osoblja, 10 učenika novinara, 2 fotografa, 2 snimatelja, 7 učenika iz tehničke podrške, 40 profesora i mnogo učenika domaćina i učesnika kutlurnog i zabavnog dijela programa. Svi zajedno, oko 310 učesnika, činili sve kako bi ovogodišnja konferencija bila uspješna i dobro organizovana kao i prethodne tri.

Tokom trodnevne simulacije rada UN-a, a kroz šest različitih komiteta, učenici, formalno odjeveni, imali su ulogu diplomata i na datim komitetima, predstavljali neku od država koje su im prethodno dodijeljene. Mlade diplomate su, dakle, najprije istražili, a potom raspravljali i pokušali naći rješenja za neke od problema sa kojima se danas suočavamo a tiču se bezbjednosti, ljudskih prava, zaštite životnsredine.
Ovakav vid podrške mladim ljudima  je samo jedna u nizu aktivnosti koje sprovodimo u Banjaluci. Kroz saradnju sa organizacijama i vrijednim učenicima mojMarket u okviru svog društveno odgovornog poslovanja nastoji učestvovati u što većem broju projekata podrške te na taj način dati svoj doprinos onima koji je  svojim radom, marljivim učenjem i trudom zaista zaslužuju.