Priprema slatke pite je sjajan način da upotpunimo trpezu i zasladimo se nakon obroka. Zato kada poželite nešto ukusno, toplo i slatko, isprobajte jedan od recepata koje smo za vas izdvojili.
Američka pita od jabuka
Američka pita od jabuka je klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Evo jednostavnog recepta za sve koji žele da se oprobaju u njenoj pripremi i uživaju u kombinaciji sočnih jabuka, cimeta i hrskave korice.
Sastojci:
6- 7 jabuka
¾ šolje šećera
2 kašičice cimeta
¼ kašičice soli
2 kašičice limunovog soka
¼ šolje brašna
2 kore za pitu
Priprema:
U dubljoj posudi pomiješajte jabuke isjeckane na kockice sa šećerom, cimetom, solju, limunovim sokom i brašnom. Stavite jednu koru u pleh za pitu, sipajte pripremljenu smjesu od jabuka, a zatim pokrijte drugom korom. Pecite na 220°C dok ne poprimi zlatno-braon boju.
Tarte Tatin
Francuska pita od jabuka poznatija pod imenom Tarte Tatin, smatra se pravim specijalitetom, a popularnost duguje jedinstvenoj karameliziranoj voćnoj bazi, ali i jednostavnoj i brzoj pripremi.
Sastojci:
8 jabuka, narezanih na četvrtine
1 šolja šećera
½ šolje putera
lisnato tijesto
Priprema:
Na srednje jakoj vatri karamelizirajte šećer, pa dodajte puter. Nakon toga dodajte jabuke, i kuvajte dok dok ne omekšaju. Stavite lisnato tijesto preko jabuka i pecite pećnici zagrijanoj na 200°C, dok tijesto ne postane zlatno smeđe. Okrenite tijesto naopako kako bi jabuke bile na vrhu i poslužite.
Torta della Nonna
Značenje ovog naziva na italijanskom jeste “Bakin kolač“. Predstavlja italijanski desert s punjenjem od kreme od limuna. Ovo je autentičan recept koji lako možete pripremiti i uživati u jednom od najljepših italijanskih tradicionalnih ukusa.
Sastojci:
1 kora za pitu
4 žumanjka
1 šolja šećera
1 šolja mlijeka
1/4 šolje brašna
Korica od 1 limuna
1/2 šolje pinjola
Priprema:
Razvijte tijesto i stavite ga u pleh za pitu. Umutite žumanjke sa šećerom, dodajte brašno, mlijeko i koricu limuna. Prelijte smjesu preko tijesta, pospite pinjolima i pecite na 180°C dok ne dobije zlatnu boju.
Švedska voćna pita
Ova pita kombinuje sočne bobice šumskog voća s mekanim slatkim tijestom, stvarajući savršenu ravnotežu ukusa. Idealan spoj za uživanje tokom cijele godine.
Sastojci
za tijesto:
1 šolja brašna
1/2 šolje putera, narezanog na kockice
2 kašike šećera
2 kašike hladne vode
za fil:
3 šolje šumskog voća
½ šolje šećera
2 kašike brašna
Prstohvat soli
Priprema:
Pomiješajte sastojke za tijesto dok ne dobijete rastresitu smjesu. Dodajte vodu po potrebi i razvucite ¾ tijesta i prebacite ga u pleh za pitu. Pomiješajte šumsko voće, šećer, brašno i so te ih rasporedite preko tijesta, a zatim pospite ostatkom tijesta. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 190°C dok tijesto ne postane zlatno smeđe.