Iako se na prvi pogled čini kao neobičan spoj, svi koji su probali tortu od mrkve znaju da se ovo povrće savršeno snalazi i u ulozi sastojka ukusnih poslastica. Zato, ukoliko poželite da uživate u neodoljivo slatkim trenucima na malo drugačiji način, preporučujemo vam recept za naljepšu tortu od mrkve sa bademima.
Sastojci:
za kore:
- 330 g bijelog šećera
- 330 g smeđeg šećera
- 300 g brašna
- 1 kašičica cimeta
- 1/2 kašičice muškatnog oraščića
- 1/2 kašičice đumbira
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice sode bikarbone
- 1 ½ kašičica soli
- 1 šolja biljnog ulja
- 4 jaja
- 2 kašičice ekstrakta vanilije
- 1 šolja mljevenih badema
- 450 g rendane mrkve
- 120 ml soka od jabuke
za fil:
- 450 g krem sira
- 340 g putera
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 800 g šećera
- dekoracija:
- 200 g šlag kreme
- bademi
Priprema:
Počinjemo od pripreme kore. U velikoj posudi umutite šećer, ulje, jaja, sok od jabuke i ekstrakt vanilije. U drugoj posudi pomiješajte suve sastojke i umutite. Pridružite suve sastojke mokrim, te miješajte dok se sve ne sjedini. Dodajte mljevene bademe i mrkvu. Podijelite tijesto ravnomjerno u tri tepsije podmazane puterom i obložene papirom za pečenje. Pecite oko 40 minuta, u rerni zagrijanoj na 180°C, a nakon toga ih ostavite da se u potpunosti ohlade. Za to vrijeme, u dubljoj posudi umutite puter i krem sir. Dodajte vaniliju i šećer, te miksajte dok ne postane glatko. Na prvu ohlađenu koru nanesite deblji sloj glazure od krem sira, dodajte drugi pa ponovite postupak dok ne formirate tortu. Dekorišite je šlag kremom i bademima, pa poslužite. Uživajte!