Priča o siru koji nastaje u porodičnoj mljekari Puđa, predstavlja jedinstveni spoj ljubavi i tradicije koja traje već više od tri generacije. Zahvaljujući posvećenosti i autentičnom načinu proizvodnje od najkvalitetnijeg planinskog mlijeka s lokalnih farmi, Puđa danas predstavlja sinonim za Livanjski, ali i brojne druge sireve koji će vas osvojiti čim ih probate.
Livanjski sir– Ponos mljekare Puđa
Za vrhunski Livanjski sir, potrebno je puno strpljena i truda. Ovaj sir se proizvodi tradicionalnim postupkom od neobranog mlijeka, kao tvrdi, punomasni sir koji zrije pod prirodnom korom, na drvenoj podlozi. Miris sira je prepoznatljiv i karakterističan za kraške sireve, punog ukusa i ugodan na nepcu, s blagom pikantnošću. Može se konzumirati narezan ili narendan, samostalno ili kao savršen dodatak drugim jelima. Izvrstan je kao pratnja uz mesne delikatese, voće ili vino.
Sir Livanjac- Mlađi brat Livanjskog sira
Livanjac je tvrdi sir, proizveden od punomasnog mlijeka i predstavlja originalan proizvod porodice Puđa. Rezultat je dugogodišnje proizvodnje sira u kućnoj radinosti, inspirisane vremenima kada su majke kuvale sir uz peć, oslanjajući se isključivo na svoj osećaj i iskustvo. Kao i Livanjski sir, sazrijeva pod prirodnom korom, a originalna receptura mu daje poseban ukus, miris i teksturu. Zahvaljujući blažoj aromi u odnosu na Livanjski sir, idealan je za one koji preferiraju manje pikantnu hranu.
Trapist– Jednostavnost i majstorstvo
Trapist mljekare Puđa proizvodi se od neobranog mlijeka i sazreva pod slojem zaštitnog premaza, čime se čuva njegova mekana i elastična tekstura. Trapist Eko sir Puđa odlikuje se blagim i prijatnim mirisom i ukusom, osvajajući srca svih koji ga probaju. Ovaj sir savršen je gost bogatih delikatesnih plata, ali i ukusnih sendviča uz koje ćete napraviti predah od obaveza.
Kozji sir– Blago nepreglednih livanjskih pašnjaka
Zahvaljujući specifičnom blago pikantom ukusu, prožetom aromom mediteranskog bilja, Kozji sir mljekare Puđa izvrstan je za konzumiranje kao samostalna delicija ili u kombinaciji s drugim namirnicama. Osim specifičnog mirisa i ukusa, kriške boje slonovače kriju i brojna blagotvorna svojstva.
Sir Delminium– Lepeza užitka
Naziv Delminium potiče od latinskog naziva grada Tomislavgrada, koji vuče korijen od riječi Delma, kako se u vreme Ilira nazivala ovca. Grad Tomislavgrad je tromeđa Bosne, Hercegovine i Dalmacije, a Delminium sir proizvodi se od tri vrste mlijeka: kravljeg, ovčjeg i kozjeg. Ovaj sir predstavlja jedinstven proizvod Bosne i Hercegovine, zahvaljujući spoju tri vrste mlijeka koje mu daju prepoznatljivu aromu i slojeviti ukus.
Ako ste nakon ove priče i sami poželjeli da obradujete sebe i svoje najmilije vrhunskim užitkom u nekom od sireva mljekare Puđa, onda će vas obradovati vijest da ih u periodu od 5.2. do 11.2., uz popust od – 20% u našoj mojMarket trgovini u Robnoj kući Boska.
Uživajte u najljepšim ukusima sira od planinskog mlijeka.