Litvanska regija pod nazivom Mala Litvanija je oblast poznata po svojoj mljekarskoj tradiciji koju i danas brižno njeguje. Mljekara Vilvi u gradiću Vilkyškiai započela je proizvodnju sira još davne 1934. godine. Danas su njeni Memel sirevi simbol kvaliteta koji dolazi sa nepreglednih zelenih pašnjaka koji leže usred vijuga rijeke Njemen, po kojoj su i dobili ime.
Ova specijalna kolekcija zanatskih sireva, koji se prave s velikom pažnjom i ljubavlju danas je cijenjena među ljubiteljima delikatesa širom svijeta. Među njima se posebno izdvajaju šareni polutvrdi sirevi koji dozrijevaju dva mjeseca. Sjajno su posluženje u svim prilikama i predstavljaju prirodan proizvod bez vještačkih boja i konzervansa.
Memel sir s bosiljkom
Sinonim za harmoniju ukusa, predstavlja spoj kvalitetnog litvanskog sira i šarmantnog mediteranskog začina, bosiljka. U svakom zalogaju osjetićete poseban užitak s osvježavajućim akcentom, bez obzira na to da li se odlučite da ga poslužite kao predjelo uz kriške prepečenog hljeba, kao sastavni dio elegantnih kanapea, ili uz glavno jelo.
Memel sir s jalapeño papričicama
Sir sa dodatkom jalapeño papričica kombinuje blagu mliječnu aromu s pikantnim notama pružajući savršen balans koji će osvojiti sve gurmane. Predstavlja odlično posluženje uz pivo, jela sa mesom i povrćem, a od njega možete pripremiti i različite umake na bazi sira.
Memel sirevi predstavljaju i odličan dodatak brojnim jelima. U nastavku donosimo nekoliko zanimljivih predloga.
Punjena piletina s Memel sirom s bosiljkom
Sastojci:
- 1 kg pilećih prsa
- 200 g svježeg špinata
- 1 kašičica bijelog luka u prahu
- so
- biber
- 250 g Memel sira s bosiljkom
Priprema:
Isijecite piletinu na malo deblje šnicle, pa ih posolite i začinite. Nakon toga, svaku šniclu zasijecite po sredini, tako da ostavite prostor za nadjev, a zatim ih ostavite u frižideru. Sitno isjeckajte špinat, te ga začinite solju, biberom i bijelim lukom u prahu. Narendajte sir, te ga pomiješajte sa špinatom. Dobijenim nadjevom napunite meso i pričvrstite ga čačkalicom. Na obložen pleh za pečenje poredajte meso. Pecite u rerni zagrijanoj na 200 °C oko 40 minuta.
Umak od Memel sira sa jalapeño paprikom
Sastojci:
- 250 ml mlijeka
- 1 kašičica putera
- 1 kašičica brašna
- 200 g Memel sira sa jalapeño paprikom
Priprema:
Sir narendajte na krupnije komade. Otopite puter na srednjoj vatri. Nakon toga, dodajte brašno i miješajte oko jednu minutu. Potom dodajte mlijeko, i nastavite sa miješanjem sve dok se na površini ne pojave mjehurići. Ugasite vatru, te dodajte rendani sir. Miješajte dok se sve ne sjedini, te sipajte u posudu za umak i poslužite uz tortilja čips.