Pripremi se da miris svježe pečenog tijesta i začina probudi duh mediteranske kuhinje koja odiše bogatim, aromatičnim ukusima! Maslinovo ulje, povrće, sirevi, svježa tjestenina i nezaobilazni suhomesnati proizvodi uz dobar gutljaj vina, pretvaraju jela u prave male rituale uživanja. Osjeti italijanski šarm i pripremaj autentične paste, najljepše kombinacije sireva, pizze ili savršene slatke zalogaje.
Pasta alla Carbonara – italijanski delikates
Za autentičan ukus ove kremaste paste zaslužna je guanciale slanina, pažljivo pripremljena od svinjskih obraza, i svježa tjestenina koja savršeno upija sosove i krije bogate ukuse. Priprema je jednostavna, guanciale se nareže na kockice i polako dinsta dok se tjestenina kuva. Jaja, začini, Pecorino Romano i malo vode od kuvanja tjestenine čine kremastu smjesu koja se na kraju sjedini sa slaninom i tjesteninom u zavodljiv mediteranski zalogaj!
Idealan spoj sira, voća i orašastih plodova
Uživaj poput pravog hedoniste uz antipasto platu – serviraj Montasio sir sa smokvama, grožđem, medom, svježim kruškama, orašastim plodovima i drugim sirevima kao što je Grana Padano, i osjeti savršen balans slatkih i pikantnih nota. Upotpuni ukuse čašom laganog bijelog vina i suhomesnatim delicijama, za još ljepši gastronomski doživljaj.
Caprese Pizza za savršenu harmoniju ukusa
Nekad su najbolje stvari i najjednostavnije – Pizza Caprese je dokaz da nekoliko kvalitetnih sastojaka može stvoriti pravo malo remek-djelo. Inspirisana klasičnom Caprese salatom, spaja svježinu paradajza, kremastu mozzarellu i aromatični bosiljak, sve na tankoj, hrskavoj podlozi. Prelij je ekstra djevičanskim maslinovim uljem i prepusti se ukusu uz čašu laganog bijelog vina ili rashlađenog Prosecca.
Tiramisu – klasik koji ne izlazi iz mode
Uljepšaj trenutke uz pravi italijanski desert! Ovaj kremasti klasik spaja lagani mascarpone, aromu kafe i kakao prah u slatku rapsodiju.
Sastojci:
- 250 g mascarpone sira
- 3 žumanjka
- 3 kašike šećera
- 200 ml espresso kafe
- 200 g piškota
- 2 kašike kakaoa u prahu
- rum
Umuti žumanjke i šećer da dobiješ pjenastu smjesu, pa sjedini sa rumom i mascarpone sirom. Piškote umoči u kafu, zatim poredaj, premaži kremastom smjesom i preko ponovo poredaj piškote. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš sve sastojke i stavi kolač u frižider na četiri sata. Prije posluživanja tiramisu pospi kakao prahom i zasladi se!