Period praznika se bliži, a s njim i savršena prilika da istražite nove ukuse i obradujete svoje najbliže jedinstvenim poslasticama. U nastavku ćemo otkriti nekoliko popularnih i jednostavnih recepata.
Winter Cake Pops
Ove praznične kuglice predstavljaju izvanrednu kombinaciju mekanog kolača, kremastog preliva i hrskavih ukrasa, koja ih čini ih idealnim poslasticama za praznične trenutke. Posebno je omiljena među najmlađima, zato donosimo korake kako da pripremite neodoljive Winter Cake Pops.
Sastojci:
300 g mljevenog keksa
200 g margarina
200 g šećera u prahu
8 kašika soka od narandže
Za glazuru:
300 g čokolade za kuvanje
2 kašike kokosovog ulja
Za dekoraciju:
po želji kokos, šarene mrvice, čokoladne mrvice, zvjezdice
ukrasne slamčice ili štapići
Priprema:
Pomiješajte mljeveni keks i šećer u prahu, pa dodajte rastopljeni margarin. Mikserom mutite postepeno dodajući sok od narandže, a zatim rukama dobro sjedinite smjesu. Oblikujte kuglice iste veličine, te ih stavite u zamrzivač na 15 minuta. Za to vrijeme čokoladu izlomite na kocke, dodajte ulje pa otopite na pari. Vrh slamčice ili štapića umočite u čokoladu pa ubodite u kuglice i opet ostavite 15 minuta da se stegnu u zamrzivaču. Svaku kuglicu umočite u čokoladu, i sačekajte kratko da se višak ocijedi. Odmah ukrasite mrvicama po želji i stavite u frižider do služenja.
Santa Brownies
Kolači sa novogodišnjom kapicom nisu samo preslatkog izgleda već su i veoma ukusni. Šta može biti bolje od bogatog čokoladnog kolača i sočne jagode sa raskošnom kremom od vanilije? Možete ih pripremati zajedno s djecom, jer su jednostavni i predstavljaju savršen izbor za porodična okupljanja.
Sastojci:
80 g putera
200 g crne čokolade
220 g smeđeg šećera
220 g bijelog šećera
1 kašičica ekstrakta vanilije
200 g brašna
prstohvat soli
2 kašičice praška za pecivo
4 velika jajeta
60 g sjeckanih oraha
jagode
šlag krema od vanilije
Prethodno zagrijte rernu na 180 °C, te podmažite i obložite pleh. U velikoj šerpi pomiješajte puter, čokoladu, šećer i vaniliju i zagrijte, miješajući, dok ne postane glatka, a zatim skinite s vatre i ostavite da se hladi najmanje 15 minuta. Dodajte prosijano brašno, so i prašak za pecivo i dobro izmiješajte pa dodajte jaja i miješajte dok se ne sjedine. Sipajte tijesto u pleh i pecite 30 minuta. Ohladite u plehu pa isijecite na kockice. Na svaku od njih nanesite kremu od vanilije, a zatim dodajte jagodu. Dodajte još malo kreme na vrh i poslužite.
Rudolf muffini
Neodoljivi, jednostavni za pripremu i savršeni za proslavu Nove godine, ovi ukusni čokoladni muffini sa svilenkastim frostingom su prava poslastica koja će sigurno oduševiti sve koji ih probaju. Njihova čarolija leži u sočnom kolaču obloženom glatkom glazurom i dekoracijom koja će zabaviti djecu, ali i sve one koji se tako osjećaju. Pripremite Rudolf muffine koristeći sljedeći recept.
Sastojci:
300 g šećera
300 g brašna
1 ½ kašičica praška za pecivo
1 ½ kašika sode bikarbone
2 jajeta
prstohvat soli
250 ml mlijeka
100 ml ulja
250 ml ključale vode
100 g kakaoa prahu
Za frosting:
500 ml slatkog vrhnja
250 g fine tamne čokolade
Za dekoraciju:
pereci
crvene M&Ms bombonice
Priprema:
Mikserom pjenasto umutite jaja sa soli i šećerom, a potom dodajte sve ostale mokre sastojke sa spiska. Vodu ostavite na kraju, ulijte je zajedno sa suvim sastojcima. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C 20 minuta. Za to vrijeme pripremite frosting tako što ćete ugrijati slatko vrhnje. U posebnoj posudi izlomite čokoladu te dodajte ugrijano slatko vrhnje i miješajte dok se čokolada ne otopi. Ohladite u frižideru te ga nanesite na ohlađene muffine. Ukrasite perecima i crvenim bombonicama i poslužite.