Mascarpone je kremasti dragulj Lombardije, poznat po svojim ulogama u najljepšim kulinarskim čarolijama. U nastavku ćemo istražiti nekoliko zanimljivosti o njemu i predložiti vam recept za pripremu jedne ukusne poslastice od mascarpone sira.
Tajna njegove bogate teksture i osvježavajućeg karaktera leži u visokom sadržaju masti, što ga čini odličnim saveznikom u pravljenju najljepših filova. Mascarpone se inače tradicionalno priprema od surutke, koja se prerađuje na poseban način i transformiše u prepoznatljivi kremasti ugođaj.
Gotovo je nemoguće zamisliti dobar tiramisu, ili sočan cheesecake bez mascarpone sira. On važi za jednog od ključnih sastojaka u kreiranju raznovrsnih slatkih i slanih kremova, moussea i soseva. Osim klasičnih recepata, može krasiti i palačinke, voćne salate, ali i rižoto i piletinu.
Ukoliko ste nakon ove priče poželji da i sami unesete notu italijanske elegancije na vašu trpezu, u nastavku vam donosimo recept za mascarpone kolač koji se brzo i lako priprema, u kojem će svi ljubitelji ovog sira beskrajno uživati.
Mascarpone kolač
Sastojci:
- 500 g mascarpone sira
- 200 ml slatke pavlake
- 50 ml mlijeka
- 300 g keksa
- 1 kesica vanilin šećera
- 3 kašike šećera u prahu
- puding od karamele
- crna čokolada
Priprema:
U dubljoj posudi umutite mascarpone sir i slatku pavlaku. Dodajte šećer i vanilin šećer, te nastavite mutiti sve dok se sastojci ne sjedine. U pleh poredajte sloj keksa koji ste prethodno kratko umočili u mlijeko. Preko rasporedite puding od karamele i još jedan sloj keksa. Potom rasporedite polovinu mascarpone kreme, pa preko krema složite još jedan red keksa. Za kraj, premažite keks ostatkom kreme, te sve pospite rendanom čokoladom. Poslužite i uživajte!