Livanjski sir je tvrdi, polumasni sir, i jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih delikatesa sa viševjekovnom tradicijom koja se prenosi s koljena na koljeno. Posjeduje pikantan, umjereno slan ukus, a dobija se od ovčjeg i kravljeg mlijeka. Ovaj spoj daje siru karakterističnu kremastu teksturu i bogat, pun ukus s blagim orašastim i voćnim notama koje se razvijaju tokom sazrijevanja od najmanje 60 dana.
Livanjski sir nosi oznaku zaštićenog geografskog porijekla. Ovo priznanje potvrđuje autentičnost i specifičnost sira koji se proizvodi isključivo na području Livna, grada smještenog u zapadnoj Hercegovini. Geografski uslovi ovog kraja, sa svojim pašnjacima bogatim ljekovitim biljem, raskošnim predjelima i tradicionalnim načinom uzgoja ovaca i krava, doprinose jedinstvenom ukusu Livanjskog sira.
Kombinacije kojima nećeš odoljeti
Možeš ga probati u jednostavnim predjelima, ali i složenijim obrocima. Najbolji način da doživiš autentičan ukus Livanjskog sira je serviranje tankih kriški uz svjež hljeb, zelene masline i suhomesnate proizvode. Dodaj malo maslinovog ulja i svježeg ruzmarina ili drugog začinskog bilja, za dodir Mediterana koji mami na uživanje. Odlično se uklapa u bogate, sezonske salate, zato nećeš pogriješiti kada ga kombinuješ sa paradajzom, rukolom, orasima i suvim voćem, ili ga narendaš preko omiljene salate od svježeg povrća. Pored toga, možeš ga dodati gratiniranom povrću, pečenoj jagnjetini ili piletini, ali i obogatiti ukus rižota ili omiljene tjestenine.
Zbog svojih intenzivnijih nota i čvrste teksture, Livanjski sir se odlično slaže s vinom sorte Plavac mali, poznatim po svojoj bogatoj aromi, snažnim taninima i kompleksnim voćnim tonovima. Plavac je vino srednjeg do punog tijela, često sa izraženim ukusima zrelih bobica, šljiva i začina, što odlično balansira slanost i bogatstvo Livanjskog sira.