Ukus i miris linzer keksića vraća u djetinjstvo. Izuzetno su prhki, tope se u ustima i svakoj trpezi daju poseban šarm. Linzeri se mogu pripremati u najrazličitijim oblicima, i postoji mnogo varijacija u nadjevima tako da možete pustiti mašti na volju. Mi smo se odlučili za ove fine linzere u obliku srca sa marmeladom od jagode, čiji recept možete pogledati u nastavku.
Sastojci:
- 200 g mekog brašna
- 70 g šećera u prahu
- 150 g margarina
- 1 žumanjak
- rendana korica limuna
- so
- marmelada od jagode
Tanko nasjeckajte margarin u plastičnu posudu, a zatim dodajte brašno, šećer u prahu, žumanjak, rendanu koricu limuna i prstohvat soli. Najprije kratko umutite mikserom, pa kad dobijete homogenu smjesu, rukom je zamijesite u fino glatko tijesto. Potom ga zavijte u prozirnu foliju i stavite u frižider na sat vremena. Pripremite dva pleha za pečenje i obložite ih papirom za pečenje, a zatim izvadite tijesto iz frižidera, presijecite ga na pola. Pospite brašnom radnu površinu, te razvijte oklagijom prvu polovinu tijesta. Modlicom odvajajte pune krugove i poredajte ih u pleh. Sada izvadite iz frižidera i drugi dio tijesta od kojeg ćete praviti poklopce za linzere. Ponovite postupak sa okruglom modlicom a zatim svaki krug izdubite na sredini sa manjom formom modli u obliku srca. Kada ste i poklopce za linzere složili u drugi pleh, sve ispecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C, 10-12 minuta. Linzeri moraju ostati svijetli, pa čim vidite da su ivice keksića počele da rumene, izvadite pleh iz rerne. Nakon što su se ohladili, pospite ih sa malo šećera u prahu a zatim pune krugove premažite sa malo marmelade, i poklopite drugim dijelom. Na kraju ih pospite sa malo šećera u prahu.
Poslužite linzere uz omiljeni topli napitak. Upotpuniće užitak u vašoj jutarnjoj kafi ili čaju, opuštanje uz topli kakao ili voćni latte, a najljepše od svega je što su stvoreni za dijeljenje sa dragim ljudima.