Prava poslastica za sve ljubitelje limuna i citrusnih aroma, riječ je o kremi od limuna poznatijoj kao lemon curd, koja je pronašla svoju primjenu u mnogim receptima. U današnjem tekstu otkrivamo kako je možete pripremiti i donosimo nekoliko recepata sa ovom ukusnom kremom.
Recept za lemon curd
Za pripremu domaćeg lemon curda biće vam potrebno samo nekoliko sastojaka:
2 jajeta
140 g šećera
2 limuna
50 g putera
sitno rendana korica limuna
Za početak iscijedite limun, a zatim sve sastojke stavite u šerpu. Kuvajte na tihoj vatri uz stalno miješanje. Nakon što smjesa proključa, krema počinje da se zgrušnjava, a znaćete da je gotova kada ostane na poleđini kašike. Sklonite je sa vatre i sipajte u teglu. Potom sačekajte da se ohladi, zatvorite teglu i stavite u frižider.
Ideje za pripremu ukusnih slatkiša sa lemon curd kremom
Lemon curd je idealan za pripremu različitih poslastica poput torti, kolača, muffina, pudinga, kroasana, slatkih pita i tartova. U nastavku pogledajte ukusne slatke recepte koje smo izdvojili za vas.
Lemon curd torta
Sastojci:
BISKVIT
250 g mekog brašna
150 g šećera
1 dl ulja
1,5 dl mlijeka
3 jajeta
1 kesica vanilin šećera
½ kesice praška za pecivo
korica limuna
prstohvat soli
1 kašičica ekstrakta vanilije
KREMA
lemon curd
400 g mascarpone sira
200 g milerama
0,5 l slatke pavlake
Priprema:
U velikoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Nakon toga, jaja umutite u drugoj posudi sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte so i limunovu koricu. Kada se sastojci sjedine dodajte ulje i mlijeko i dobro promiješajte. Dobijenu smjesu sipajte u posudu sa brašnom, i miješajte sve dok ne postane glatka. Zatim je ulijte u podmazan kalup za pečenje, i pecite na 180 °C oko 20 minuta. Kada se ohladi, biskvit podijelite na tri jednaka dijela i prelijte sa malo soka od limuna.Potom umutite slatku pavlaku, dodajte ekstrakt vanilije, te dodajte i mascarpone, mileram i lemon curd. Nastavite mutiti sve dok se sastojci ne sjedine. Premažite kremom svaku koru pojedinačno i složite tortu. Za kraj predlažemo da je dekorišete kokosovim brašnom i kriškama limuna.
Lemon curd chia puding sa granolom
Sastojci:
3 kašike lemon curda
½ šolje mlijeka
½ šolje chia sjemenki
1 kašika ekstrakta vanilije
2 kašike granole
Priprema:
U posudu stavite chia sjemenke, a zatim dodajte mlijeko i ekstrakt vanilije, pa dobro promiješajte. Ostavite smjesu u frižideru oko 30 minuta, a zatim promiješajte pa ostavite da stoji još 2 sata. Nakon toga u veću čašu ili teglicu stavite polovinu chia pudinga, dodajte granolu, a preko nje stavite lemon curd i za kraj dodajte i ostatak chia pudinga.
Lemon curd tart
Sastojci:
105 g brašna
100 g putera isječenog na kockice
1 kašika šećera
prstohvat soli
1 kašika hladne vode
200 g lemon curda
4 bjelanjka
85 g šećera
½ kašike arome vanilije
Priprema:
U dublju posudu sipajte brašno, puter, šećer i so, i mutite mikserom sve dok se ne sastojci ne sjedine. Dodajte hladnu vodu i miješajte dok se ne formira tijesto. Stavite smjesu u kalup obložen papirom za pečenje i ostavite da odstoji u frizideru 30 minuta.
Potom zagrijte rernu na 180 ˚C i pecite koru 10 minuta ili dok ne porumeni. Za to vrijeme umutite bjelanjak u dubljoj posudi i postepeno dodajte šećer i aromu vanilije, i mutite dok krema ne postane glatka i ujednačena.
Sipajte lemun curd preko ohlađene kore, a zatim polako rasporedite fil od bjelanjaka preko vrha. Vratite u rernu na 10-15 minuta, a nakon toga deokorišite kriškama limuna i ostavite da se ohladi u frižideru 2 sata prije serviranja.