U ovom tekstu, vodimo vas na malo putovanje do živahnih ulica Istanbula, prepunih mirisa i boja, gdje se iz pekara širi neodoljiva aroma svježe pečenog lahmajuna. Ova tradicionalna turska mini pica, poznata po svom aromatičnom nadjevu, predstavlja specijalitet koji se veoma lako zavoli. Kroz vijekove, lahmajun je bio neizostavan deo turske kuhinje, simbolizujući spoj tradicije, kulture i ljubavi prema hrani. Za njegovu pripremu, potrebni su naredni sastojci:
⦁ 500 g mljevenog junećeg mesa
⦁ 2 glavice crnog luka
⦁ 2 paradajza
⦁ maslinovo ulje
⦁ 2 kašike paradajz pirea
⦁ 2 kašičice mljevene crvene paprike
⦁ 2 kašičice kima
⦁ Sok od 1 limuna
⦁ So i biber
⦁ listovi svježeg peršuna
⦁ tijesto za picu
Priprema:
Najprije zagrijte rernu na 220°C, a za to vrijeme u velikoj posudi pomiješajte mljeveno meso i sitno isjeckan luk. Zatim isijecite paradajz na manje kockice i dodajte u posudu zajedno sa paradajz pireom, mljevenom crvenom paprikom, kimom i sokom od limuna. Dodajte biber i so po ukusu i dobro promiješajte sve sastojke. Razvucite tijesto za picu na manje, tanake krugove i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite maslinovim uljem i ravnomjerno rasporedite pripremljenu smjesu preko, ostavljajući rubove slobodne. Pecite 15 do 20 minuta. Prije posluživanja, Lahmajun možete ukrasiti listovima svježeg peršuna.
Prijatno!