Bogatstvo začina koji nam dolaze sa azijskog područja nepregledno je po svojoj raznolikosti. Ipak, biljka koja se oduvijek izdvajala po svojim blagotvornim dejstvima, sjajnom ukusu i mogućnosti da se kombinuje uz mnoga nama omiljena jela je svakako – kurkuma. U tekstu koji slijedi vodimo vas na put upoznavanja ove narandžaste ljepotice i podsjećamo vas da organsku kurkumu možete pronaći u BIO bašti u Tropic centru Banja Luka.
Porijeklo
Kurkuma je zeljasta biljka čiji korijen mnogo podsjeća na đumbirov što ne treba da čudi s obzirom da pripadaju istoj porodici biljaka. Potiče iz Indije i Indonezije i koristi se pretežno kao začin u azijskim kuhinjama već više od nekoliko hiljada godina. Korijen kurkume je intenzivno narandžaste boje pa se ona, osim u ishrani, koristi i u tekstilnoj industriji.
Kurkumin
Jedinjenje zaslužno za prepoznatljivu boju kurkume je – kurkumin. Ovaj ljekoviti sastojak izuzetno blagotvorno djeluje na organizam, štiti ga od negativnih spoljnih uticaja i procesa koji slabe imunitet. Takođe, poželjno je koristiti ga kako za ishranu tako i za njegu lica i tijela, pa kurkumu možete dodati svojoj omiljenoj maski za lice koju pravite sami ili melemu za kožu.
Benefiti svakodnevnog konzumiranja
Kurkuma je u ishrani sjajan izvor minerala kao što su gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum i cink. Pored toga, ovaj začin obezbediće vam i dovoljne količine vitamina E, K, C i B6. Kurkuma je poznata i kao sjajan antioksidans koji može da se koristi i protiv inflamatornih procesa u organizmu kao i za njegov detoks. Kako biste najbolje osjetili njena blagotvorna dejstva, preporučuje se da vam svaki dan započne kašičicom kurkume pomiješanom sa maslinovim ili kokosovim uljem.
Neodoljive kombinacije u vašoj kuhinji
Kurkuma ima pikantan i osvježavajuć ukus, nešto blaži a sličan ukusu bibera. Ako je još uvijek niste uvrstili u svoj svakodnevni jelovnik, probajte da je dodate pilavu ili svom omiljenom receptu rižota sa piletinom. Pored pirinča i piletine, kurkuma se odlično kombinuje sa raznim vrstama čorbi i potaža, jelima od ribe i različitim sosevima i namazima. Iako je sastavni dio kari začina, ako želite da se u potpunosti prepustite lepezi ukusa koje kurkuma nosi sa sobom, preporučujemo je da je probate samu.
Humus i kurkuma
Ako ste ljubitelj leblebija i neodoljivog namaza – humusa, ovaj recept će vas oboriti sa nogu!
Sve što vam je potrebno je:
100g leblebija (ostavite ih noć prije da odleže u vodi)
Kašika kurkume
Kašika sitno narendanog korijena đumbira
Maslinovo ulje
Vlašac
Susam
Biber
So
Skuhane leblebije, kurkumu, đumbir, ulje i začine sjedinite pomoću blendera ili štapnog miksera kako bi se dobila homogena smjesa.
Prespite u posudu sa poklopcem i čuvajte u frižideru.
Ovaj ukusni namaz možete kombinovati sa svim vrstama hljeba od cijelog zrna kao i sa svježim ili grilovanim povrćem i ribom.