Najljepše poslastice i kvalitetna vina su vjerni pratioci praznične atmosfere. Osim što ispunjavaju trenutak svojim jedinstvenim ukusima i aromama, oni se savim lijepo kombinuju uz nekoliko jednostavnih pravila kako bi uživanje postalo još potpunije. Zato smo za vas pripremili nekoliko savjeta, kako biste ovo učinili na pravi način.
Prije svega, ono na šta treba da obratite pažnju je slatkoća kolača, u skladu sa kojom je potrebno pronaći vino koje će je najbolje balansirati, odnosno naglasiti na suptilan način. Druga bitna stavka je tekstura kolača, pa će tako kremasti kolači biti dobar par sa vinima punijeg tijela, dok će laganiji deserti ljepše pasati laganijim vinima.
Tako se bogati čokoladni kolači odlično slažu s punim crnim vinima poput Cabernet Sauvignona ili Merlota. Ova vina imaju dovoljno kompleksnosti i tanina kako bi iskazala svoja svojstva a da ih jaki ukusi čokolade ne nadjačaju. Dobro je znati i da ukoliko su kolači pripremljeni sa više mliječne čokolade, dobar izbor mogu predstavljati i slatka vina, kao i likeri.
S druge strane, voćne torte i kolači koje se karakterišu laganijim i prozračnijim teksturama, izvrsno će se kombinovati s voćnim vinima poput Chardonnay-a ili Riesling-a. Kiselkasti tonovi vina mogu dodati svježinu i uravnotežiti arome voćnog deserta. Svježe voće zahtijeva nešto slađe vino, poput Vermuta ili likerskog crvenog vina, koji će naglasiti njegovu prirodnu slatkoću.
Kada su u pitanju mekani karamel kolači, pudinzi i pite, nećete pogriješiti ako ih servirate uz bijela vina. Njihova lakoća će donijeti poseban sklad, koji je savršen za lagano uživanje uz note čistog hedonizma.
Ako se i vi ubrajate u one koji vole sladoled tokom cijele godine, evo kako da odaberete vino za ovaj najljepši hladni desert. Kvalitetni voćni sladoledi, zahtjevaju poluslatka vina, pa je preporuka da se u ovom slučaju opredjelite za muskatno. Naravno, ovo nije generalno pravilo. Primjera radi, sladoled od jagode možete poslužiti i sa pjenušavim vinom baš kao što to mnogi čine sa svježim jagodama. Ukoliko ste ipak ljubitelj kompleksnijih čokoladnih nota, preporučuje se da ih uparite sa portom.
Sve u svemu, slatka strana praznika je tu i sigurno vas neće razčarati. Budite slobodni da isprobate nešto sasvim svoje, jer kada smo okruženi dragim ljudima i provodimo vrijeme u dobrom raspoloženju, sigurno ne možemo pogriješiti.