Ništa ne zagrije srce tokom hladnih dana kao šolja tople čokolade. Ova raskošna kraljica arome uz dobru knjigu ili film, upotpuniće trenutke opuštanja, biti sjajan završetak dana i uvertira za lijepe snove. Mi vam donosimo mali vodič kako da napravite vrhunsku toplu čokoladu, kojoj ćete se uvijek rado vraćati.
Ali prije nego što vam otkrijemo recept, evo nekoliko malih savjeta za lakšu pripremu. Prvo, pobrinite se da je mlijeko toplo prije nego što počnete da dodajete ostale sastojke. Zatim, potrebno je da vatra na kojoj se topla čokolada kuva uvijek bude na niskoj temperaturi. Ukoliko primijetite da se stvaraju grudvice čokolade, sklonite smjesu sa vatre i dobro je umutite dok ponovo ne postane glatka. Za kraj, oni koji žele začinjenu varijantu tople čokolade, dobri dodaci mogu biti vanilija, karamela i cimet.
Topla čokolada
Sastojci:
250 ml punomasnog mlijeka
50 g crne čokolade
15 g kakao praha
7 g kukuruznog skroba
15 g smeđeg šećera
Priprema:
Crnu čokoladu isjeckajte na sitne kockice. Potom stavite mlijeko da se grije na laganoj vatri. U posudi pomiješajte kakao, kukuruzni skrob i smeđi šećer. Kada je mlijeko vruće, ali prije nego što počne da ključa, dodajte pripremljenu smjesu i miješajte, uvijek u istom pravcu, kako biste izbjegli stvaranje grudvica. Kada na površini počnu da se stvaraju mjehurići, dodajte čokoladu i miješajte dok ne postane gusta i kremasta. Odmah sipajte u šolju, i za još slađi užitak dodajte malo šlaga na vrh!