Kinoa je popularna među kulinarskim stručnjacima i ljubiteljima izbalansirane ishrane kako zbog svojih aroma tako i zbog brojnih benefina. Poznata je po lepezi ukusa koji variraju od intenzivno orašastih do blagih i voćnih. Ova raznolikost čini kinou idealnom za postizanje kompleksnosti ukusa u jelima, naročito u kombinaciji sa povrćem, mesom, ribom ili voćem.
Bogata je proteinima, vlaknima, magnezijumom, željezom i vitaminima iz grupe B, zbog čega povoljno utiče na cjelokupan organizam.
Zbog prirode svoje teksture i sposobnosti da upije arome dressinga, često se koristi u salatama. Probajte je u kombinaciji sa avokadom i lososom ili tunom, ali i sa svježim povrćem poput paradajza, graška, krastavaca, špinata, paprike i peršuna.
Daje gustinu čorbama i supama od povrća, povjećavajući njihovu nutritivnu vrijednost. Koristi se i kao zamjena za rižu ili krompir uz grilovane pileće i riblje filete, i odlično se slaže sa brokulom, bundevom i batatom.
Pored slanih specijaliteta, kinoa je odličan sastojak za pripremu zdravih poslastica kao što je puding od kinoe, sa dodatkom svježeg voća i orašastih plodova. Kuvana kinoa se često servira sa jagodama, bobičastim voćem, bananom, orasima, bademom i prelivom od javorovog sirupa ili meda.
Kinoa se jednostavno priprema i kombinuje, što je čini savršenim sastojkom koji će upotpuniti vašu trpezu, pružiti važne hranjive materije i obogatiti ukus vaših omiljenih jela.