Pravljenje domaćeg pesta vam omogućuje da eksperimentišete sa jedinstvenim i zanimljivim kombinacijama svježih sastojaka, uživajući u pripremi tradicionalnog italijanskog sosa. Od bosiljka i pinjola do ne tako klasičnih sastojaka – postoji mnogo načina da pripremite ovaj neodoljivi sos, a mi smo za vas odabrali neke od njih.
Pesto alla Genovese (pesto od bosiljka)
Pesto od bosiljka, ili Pesto alla Genovese potiče iz italijanskog grada Đenove. Riječ je o klasiku koji se sastoji od mirisnih listića bosiljka, pinjola, bijelog luka, parmezana ili ovčijeg sira pecorino romano i ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ovaj pesto se najčešće služi kao preliv za pizzu ili pastu, dodatak jelima ili namaz za bruskete. Nakon pripreme možete ga odmah poslužiti, čuvati u teglicama u frižideru, ali i zamrznuti.
Sastojci:
- 60 g svježih listova bosiljka
- 80 ml maslinovog ulja
- 60 g rendanog parmezana
- 30 g pinjola
- 3 čena bijelog luka
Priprema:
Očistite bijeli luk i sitno ga isjeckajte zajedno sa pinjolima. Iscjepkajte listove bosiljka, dodajte bijeli luk, pinjole i 40 ml maslinovog ulja. Usitnite smjesu koristeći blender ili štapni mikser. U smjesu dodajte preostalo maslinovo ulje i rendani svježi parmezan. Još jednom kratko izblendajte kako bi se svi sastojci sjedinili i vaš pesto je spreman.
Pesto alla Trapanese (pesto od paradajza)
Ovaj je pesto je sicilijanska verzija klasičnog recepta i predstavlja specijalitet grada Trapanija. Za bazu se koristi zreli i sušeni paradajz, umjesto pinjola koriste se bademi, a pored bosiljka dodaje se svježa menta i ovčiji sir.
Sastojci:
- 100 g sušenog paradajza
- 150 g svježeg paradajza
- 60 ml maslinovog ulja
- 3 čena bijelog luka
- 60 g badema
- 20 listova bosiljka
- 5 listova mente
- 100 g odležanog pecorino romano sira
Priprema:
Neoguljene bademe kratko blanširajte u vodi, te im skinite kožicu. Kratko ih tostirajte na zagrijanoj tavi, a zatim ih isjeckajte. Sir narendajte, a svjež paradajz ogulite i narežite na sitne kockice. Sušeni paradajz izvadite iz ulja i narežite na sitne komade. Svježi bosiljak i mentu iscjepkajte a zatim ih pomiješajte sa ostalim sastojcima i izblendajte. Potom postupno dodajte rendani sir i ulijte ulje, uz lagano miješanje.
Pesto od pistacija i špinata
Još jedna ukusna varijanta pesto sosa je i pesto od pistacija i špinata. Možete ga koristiti kao umak za tjesteninu, izvrstan je kao namaz, ali i dodatak jelima od ribe – posebno tanko namazan na tek pečenom odresku od tune.
Sastojci:
- 100 g špinata
- 200 g pistacija
- 4 kašike soka limuna
- 50 g rukole
- 3 čena bijelog luka
- 200 ml maslinovog ulja
- 1/4 kašičice bibera
- dva prstohvata soli
Priprema:
Tostirajte pistacije u rerni koju ste zagrijali na 180⁰C oko 10 minuta. Kada su gotove, ostavite ih da se ohlade. Nakon toga ih prebacite u blender, zatim dodajte špinat, rukolu, bijeli luk, pa začinite sokom od limuna, maslinovim uljem i solju i biberom. Blendajte sastojke do željene teksture. Poslužite uz prepečeni hljeb i svježu salatu.
Pesto od patlidžana
Ljubiteljima patlidžana sigurno će se dopasti ova verzija kremastog pesto sosa koja donosi posebnu harmoniju ukusa. Iskoristite ga kao namaz za sendviče ili bruskete, ali i kao prilog uz pečeno ili kuhano meso.
Sastojci
- 1 veći pečeni patlidžan
- 2 čena bijelog luka
- 3 sušena paradajza
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 šaka badema
- 1 šaka bosiljka
- 1 kašika pinjola
- 1 kašika pistacija
- so
- biber
Kratko propržite bademe, pinjole i pistacije. Ispecite patlidžan u rerni, pa ga ohladite i ogulite, a potom stavite u blender. Dodajte maslinovo ulje, bijeli luk, sušeni paradajz, bademe, bosiljak, pinjole i pistacije, a zatim sve izblendajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Sipajte svoj pesto sos u teglicu ili ga odmah poslužite.