Prvo na šta pomislimo kada čujemo riječ burger obično bude sočna pljeskavica od junetine koja se topi pod nepcem. Ali, dobar burger ne mora biti pripremljen samo od mesa. Veggie burgeri su ukusan, zdrav i hranjiv izbor, pogodan za gotovo sve režime ishrane. Najbolje od svega je što su jednostavni za pripremu i pružaju mogućnost eksperimentisanja sa različitim sastojcima, kako biste ih lako prilagodili vašem ukusu. Danas smo za vas izdvojili recept za pripremu jednog neodoljivog veggie burgera u kojem će uživati svi ljubitelji ovog jela.
Veggie burger od gljiva i smeđeg pasulja
Kada se gljive skuvaju, dobiju finu mesnatu teksturu i ukus, a kombinacija sa smeđim grahom pruža visok nivo proteina i biljnih vlakana i još bolju aromu, čineći ovaj burger kompletnim gurmanskim obrokom.
Sastojci:
za pljeskavicu:
1 kašika ulja
1 sjeckani ljubičasti luk
1 glavica bijelog luka
½ kašičice kumina
50 g sitno sjeckanih gljiva
300 g kuhanog smeđeg graha
1 kašičica peršuna
so
biber
zamjena za jaja:
dvije kašičice praška za pecivo
jedna kašika ulja
dvije kašike mlake vode
za burger:
zemičke
paradajz
zelena salata
kečap
Priprema:
Na malo ulja izdinstajte crveni i bijeli luk. Kada omekšaju, dodajte kumin i sjeckane gljive, pa dinstajte još 5 minuta. Po potrebi dodajte malo ulja, te skinite smjesu s vatre i ostavite je da se ohladi. U posudi pomiješajte sastojke za zamjenu za jaja, i dobro promiješajte. Sa strane viljuškom izgnječite grah i dodajte ga dobijenoj smjesi, te sve dobro sjedinite. Nakon toga, umiješajte i smjesu sa gljivama, pa dodajte peršun, so i biber, te oblikujte male pljeskavice. Pecite ih na malo zagijanog ulja u tavi, sa svake strane, dok ne poprime zlatno smeđu boju.
Kada su vaše pljeskavice gotove, vrijeme je da od njih napravite burgere. Zemičke presijecite na pola, stavite pljeskavicu i povrće i umak po želji, mi predlažemo paradajz zelenu salatu i kečap. Poslužite uz hrskavi pomfrit i uživajte!