Juneći gulaš je klasik u mnogim kuhinjama širom svijeta, a način na koji se priprema u velikoj mjeri zavisi od samog podneblja. Zato nas i ne čudi što se često u šali kaže da svako ima svoj poseban recept za ovaj specijalitet, pri čemu je upravo ova raznovrsnost i zaslužna za njegovu popularnost. Ako ste i vi njegov ljubitelj, pogledajte recept u nastavku – uz njega ćete gulaš pripremiti lako, a odličan rezultat neće izostati.
Sastojci:
- 500 g junetine, isječene na kocke
- 2 velike glavice crvenog luka, sitno isjeckane
- 2 mrkve, isjeckane na kockice
- 2 čena bijelog luka, sitno isjeckana
- 2 kašike paradajz paste
- 300 ml goveđeg temeljca
- 250 ml crvenog vina (npr. Cabernet Sauvignon)
- 2 lovorova lista
- 2 kašičice mljevene slatke paprike
- So i biber
- Maslinovo ulje
Priprema:
U većoj šerpi, zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte crveni luk i mrkvu, pa dinstajte dok mrkva ne postane mekana. Potom dodajte bijeli luk i juneće meso u šerpu, pa nastavite dinstati dok meso ne porumeni. U drugoj posudi pomiješajte paradajz pastu, goveđi temeljac, crveno vino, lovorov list, mljevenu slatku papriku, so i biber, pa prelijte meso i povrće. Smanjite temperaturu, poklopite i ostavite gulaš da se kuha na laganoj vatri 2 do 3 sata, uz povremeno miješanje. Poslužite gulaš uz tjesteninu, palentu ili kuhani krompir i uparite ga sa svojim omiljenim crvenim vinom.
Uživajte!