Mozzarella je vrsta sira porijeklom iz italijanske regije Kampanija, gdje se tradicionalno pravi od bivoljeg mlijeka. Poznata je po svojoj mekoći i blagom, mlječnom ukusu. Odličan je izvor proteina i kalcijuma i može se koristiti u raznim receptima, od predjela do glavnog jela!
Dodatak sendvičima
Dodaj mozzarellu u svoj omiljeni sendvič i uživaj u bogatom ukusu! Možeš je koristiti u hladnim sendvičima s paradajzom, bosiljkom i grilovanim tikvicama. Takođe, pošto se odlično topi, dobra je i za tople sendviče poput paninija. Kombinuj je sa pečenim povrćem, šunkom ili piletinom za ukusnu i hranljivu užinu ili obrok.
Osvježavajuće salate
Jedan od najpoznatijih recepata sa mozzarellom je Caprese salata. Ova jednostavna salata, sastoji se od svježe mozzarelle, paradajza i listova bosiljka, prelivenih maslinovim uljem i balsamikom. Osim u Caprese, mozzarella se može dodati i u druge salate sa rukolom, avokadom, krastavcima i crvenim lukom.
Pizza
Pizza je još jedan kulinarski simbol Italije koji je teško zamisliti bez mozzarelle! Tradicionalna pizza Margherita, napravljena sa svježom mozzarellom, paradajz sosom i bosiljkom, jedna je od najjednostavnijih i najukusnijih pizza koje možeš probati. Osim Margherite, mozzarella je ključni sastojak i mnogih drugih vrsta pizza, uključujući Quattro Formaggi, Capricciosa i Vegetariana. Bez obzira na to koje sastojke dodaš, uživanje je garantovano.
Jednostavno i ukusno predjelo
Jedan od najjednostavnijih, ali najukusnijih načina da se uživa u ovom siru je kroz predjela. Kuglice mozzarelle, poznate kao bocconcini, možeš poslužiti same ili uz dodatak maslinovog ulja, soli, bibera i začinskog bilja. Takođe, možeš napraviti i bruskete sa mozzarellom, paradajzom i bosiljkom na kriškama prepečenog hljeba. Ova predjela su savršena za zabave i okupljanja, jer su brza za pripremu i zadovoljavaju različite ukuse.