mojMarket
  • Akcije
  • Marketi
  • Blog
  • Klub osmijeha
  • Volim
  • Zaposlenje
  • Novosti
  • O nama
  • Internet trgovina
mojMarket
  • Akcije
  • Marketi
  • Blog
  • Klub osmijeha
  • Volim
  • Zaposlenje
  • Novosti
  • O nama
  • Internet trgovina

Ideje za ukusne bruskete

byadmin inRecepti posted20 January, 2023
0
0
Ideje za ukusne bruskete

Tostiranje hljeba i natapanje svježe cijeđenim maslinovim uljem je praksa stara vjerovatno koliko i Rim. Sve je počelo kada su maslinari donosili svoje masline u lokalnu presu, probavši uzorak svježe cijeđenog ulja koristeći krišku hljeba. Klasične bruskete su vjerovatno nastale u 15. vijeku i to samo uz dodatak bijelog luka i malo soli. Od tako jednostavnog zalogaja kreirana je prava gastronomska umjetnost, a sastojci mogu varirati od paradajz preliva, začinskog bilja, raznih vrsta povrća, morskih plodova, suvog mesa ili sira. Zato ćemo se danas otisnuti na putovanje kroz neke od njihovih varijacija i načina pripreme.

Bruskete sa paradajzom i mocarelom

Sastojci:

1 baget
½  dl maslinovog ulja
listovi svježeg bosiljka
1 bijeli luk
so
biber
4 čeri paradajza
100 g mocarele
Priprema:

Isijecite hljeb na kriške debljine do 1 cm, zatim ih poređajte na tepsiju obloženu papirom, i pecite oko 10 minuta na 200°C. Za to vrijeme, oljuštite nekoliko čenova bijelog luka, pa njima premažite površinu vrućeg hljeba, posolite i pobiberite. Nakon toga, isjeckajte paradajz na kockice, te ih rasporedite po hljebu. Dodajte sjeckanu mocarelu, pa pospite bruskete listićima bosiljka, prelijte sa malo maslinovog ulja i poslužite. Prijatno!

Bruskete sa tunom i limunom

Sastojci:

1 baget
1 konzerva tune
2 manja paradajza
½  dl maslinovog ulja
2-3 čena bijelog luka
sitno sjeckani peršun
1 limun

Priprema:

Baget isijecite na četvrtine, a potom pomiješajte maslinovo ulje, sitno sjeckani peršun i bijeli, pa ih kratko izblendajte. Dobijenom mješavinom premažite hljeb, te ga stavite u tepsiju obloženu papirom i pecite na 200°C oko 8 minuta. Potopite paradajz u vrelu vodu, a nakon toga ga oljuštite i sitno isjeckajte. Tunu rasporedite po zapečenom hljebu pa je zatim pospite sjeckanim paradajzom. Na kraju isijecite limun na kolutove, pa ga dodajte brusketima. Prijatno!

Bruskete sa povrćem na roštilju

Riječ bruschette potiče od rimskog glagola bruscare, što znači „peći na uglju“, u Italiji i danas postoji običaj da se bruskete pripremaju na roštilju. U nastavku pročitajte recept kako po uzoru na Italijane i vi možete praviti bruskete.

Sastojci:

2 paprike
1 tikvica
5 listova svježeg bosiljka
1 baget
1 mladi crveni luk
2 čena bijelog luka
1 paradajz
biber
so
3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Očistite paprike, tikvice i luk i grilujte ih kratko na roštilju dok ne poprime zlatno smeđu boju, i premazujte ih maslinovim uljem u toku pečenja. Oljuštite i prepolovite čenove bijelog luka, a zatim paradajz isijecite na dva dijela. Baget isijecite na kolutove i stavite na roštilj da se blago zapeku sa obje strane i postanu fino hrskavi. Utrljajte bijeli luk i paradajz u hljeb, pa preko poređajte grilovano povrće koje ste prethodno isjeckali na sitne trake. Pospite bruskete ostatkom maslinovog ulja, začinite solju i biberom, pa servirajte. Prijatno!

Bruskete sa škampima

Sastojci:

12 kom škampa
100 g feta sira
150 g graška
½  limuna
3 čena bijelog luka
1 baget
maslinovo ulje
so
biber
svježi peršun

Priprema:

Prokuvajte grašak u ključaloj vodi 2-3 minuta. Kada je omekšao, stavite ga u blender i dodajte feta sir, čen bijelog luka, kašiku maslinovog ulja, te posolite i pobiberite, pa blendajte par minuta dok ne dobijete glatku smjesu. Očistite škampe pa ih kratko prokuvajte u ključaloj vodi. A za to vrijeme zapecite bagete 5 minuta na 200°C, a nakon toga ih utrljate čenom bijelog luka. Premažite ih smjesom od graška i preko dodajte kuvane škampe. Servirajte uz nekoliko grančica svježeg peršuna. Prijatno!

  • Mochi: Priča o najpopularnijem japanskom slatkišu
    Mochi: Priča o najpopularnijem japanskom slatkišu
  • KESTREL: Upoznajte vrhunske škotske lagere!
    KESTREL: Upoznajte vrhunske škotske lagere!
  • Fine ideje za hrskave tartove od lisnatog tijesta
    Fine ideje za hrskave tartove od lisnatog tijesta
  • Rukola-  svestrani dodatak i inspiracija u kuhinji
    Rukola- svestrani dodatak i inspiracija u kuhinji
  • Da li ste probali pohovanu fetu?
    Da li ste probali pohovanu fetu?
  • Kako pripremiti veggie burgere?
    Kako pripremiti veggie burgere?
  • Osvježavajuća voćna Caprese salata
    Osvježavajuća voćna Caprese salata
  • Al dente ili Al forno: Mali italijanski pasta rječnik
    Al dente ili Al forno: Mali italijanski pasta rječnik

Naši odjeli
Akcije
Blog
Privatna robna marka Volim

Novosti
Sponzorstva i donacije
Zaposlenje
Klub osmijeha

Besplatna info linija
0800 50 243
Politika privatnosti

2023. mojMarket

MojMarket.ba koristi "kolačiće" da bismo vam pružili najbolje iskustvo prilikom korišćenja našeg web sajta.

O tome koje kolačiće koristimo i kako da ih isključite možete saznati više u .

mojMarket
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima se čuvaju u vašem pretraživaču i obavljaju funkcije kao što su prepoznavanje kada se vratite na našu web stranicu. Na ovaj način pomažete našem timu da razumije koji su dijelovi sajta najinteresantniji i korisniji.

Samostalno možete prilagoditi sve postavke kolačića ili ih sve omogućiti odjednom.

Osnovna podešavanja

Da bi sačuvali vaša podešavanja o tome koje kolačiće želite da koristite sa ovog sajta, neophodno je da ova opcija uvek bude uključena.

Ako onemogućite ovaj kolačić, nećemo moći da sačuvamo vaše preferencije. To znači da ćete svaki put kada posjetite ovu web stranicu morati ponovo omogućiti ili onemogućiti kolačiće.

Google Analitika

Ovaj sajt koristi Google analytics servis za prikupljanje anonimnih informacija, kao što su broj posjetilaca na stranici i najpopularnije stranice.

Korišćenje ovog kolačića nam pomaže da poboljšamo naš sajt.

Molimo uključite "Strictly Necessary Cookies" kako bi mogli sačuvati vaša podešavanja!

Politika privatnosti

Više o našoj politici privatnosti možete saznati na stranici Politika privatnosti