Tostiranje hljeba i natapanje svježe cijeđenim maslinovim uljem je praksa stara vjerovatno koliko i Rim. Sve je počelo kada su maslinari donosili svoje masline u lokalnu presu, probavši uzorak svježe cijeđenog ulja koristeći krišku hljeba. Klasične bruskete su vjerovatno nastale u 15. vijeku i to samo uz dodatak bijelog luka i malo soli. Od tako jednostavnog zalogaja kreirana je prava gastronomska umjetnost, a sastojci mogu varirati od paradajz preliva, začinskog bilja, raznih vrsta povrća, morskih plodova, suvog mesa ili sira. Zato ćemo se danas otisnuti na putovanje kroz neke od njihovih varijacija i načina pripreme.
Bruskete sa paradajzom i mocarelom
Sastojci:
1 baget
½ dl maslinovog ulja
listovi svježeg bosiljka
1 bijeli luk
so
biber
4 čeri paradajza
100 g mocarele
Priprema:
Isijecite hljeb na kriške debljine do 1 cm, zatim ih poređajte na tepsiju obloženu papirom, i pecite oko 10 minuta na 200°C. Za to vrijeme, oljuštite nekoliko čenova bijelog luka, pa njima premažite površinu vrućeg hljeba, posolite i pobiberite. Nakon toga, isjeckajte paradajz na kockice, te ih rasporedite po hljebu. Dodajte sjeckanu mocarelu, pa pospite bruskete listićima bosiljka, prelijte sa malo maslinovog ulja i poslužite. Prijatno!
Bruskete sa tunom i limunom
Sastojci:
1 baget
1 konzerva tune
2 manja paradajza
½ dl maslinovog ulja
2-3 čena bijelog luka
sitno sjeckani peršun
1 limun
Priprema:
Baget isijecite na četvrtine, a potom pomiješajte maslinovo ulje, sitno sjeckani peršun i bijeli, pa ih kratko izblendajte. Dobijenom mješavinom premažite hljeb, te ga stavite u tepsiju obloženu papirom i pecite na 200°C oko 8 minuta. Potopite paradajz u vrelu vodu, a nakon toga ga oljuštite i sitno isjeckajte. Tunu rasporedite po zapečenom hljebu pa je zatim pospite sjeckanim paradajzom. Na kraju isijecite limun na kolutove, pa ga dodajte brusketima. Prijatno!
Bruskete sa povrćem na roštilju
Riječ bruschette potiče od rimskog glagola bruscare, što znači „peći na uglju“, u Italiji i danas postoji običaj da se bruskete pripremaju na roštilju. U nastavku pročitajte recept kako po uzoru na Italijane i vi možete praviti bruskete.
Sastojci:
2 paprike
1 tikvica
5 listova svježeg bosiljka
1 baget
1 mladi crveni luk
2 čena bijelog luka
1 paradajz
biber
so
3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Očistite paprike, tikvice i luk i grilujte ih kratko na roštilju dok ne poprime zlatno smeđu boju, i premazujte ih maslinovim uljem u toku pečenja. Oljuštite i prepolovite čenove bijelog luka, a zatim paradajz isijecite na dva dijela. Baget isijecite na kolutove i stavite na roštilj da se blago zapeku sa obje strane i postanu fino hrskavi. Utrljajte bijeli luk i paradajz u hljeb, pa preko poređajte grilovano povrće koje ste prethodno isjeckali na sitne trake. Pospite bruskete ostatkom maslinovog ulja, začinite solju i biberom, pa servirajte. Prijatno!
Bruskete sa škampima
Sastojci:
12 kom škampa
100 g feta sira
150 g graška
½ limuna
3 čena bijelog luka
1 baget
maslinovo ulje
so
biber
svježi peršun
Priprema:
Prokuvajte grašak u ključaloj vodi 2-3 minuta. Kada je omekšao, stavite ga u blender i dodajte feta sir, čen bijelog luka, kašiku maslinovog ulja, te posolite i pobiberite, pa blendajte par minuta dok ne dobijete glatku smjesu. Očistite škampe pa ih kratko prokuvajte u ključaloj vodi. A za to vrijeme zapecite bagete 5 minuta na 200°C, a nakon toga ih utrljate čenom bijelog luka. Premažite ih smjesom od graška i preko dodajte kuvane škampe. Servirajte uz nekoliko grančica svježeg peršuna. Prijatno!