Grožđe: Slatki dar vinograda
Kroz vijekove, grožđe je predstavljalo svojevrstan simbol bogatstva, obilja i hedonizma. Bilo da uživamo u svježini sočnih bobica u grozdu ili čaši dobrog vina, možemo reći da je ono i više od ukusnog voća. Grožđe donosi pregršt koristi za naš organizam, a pored toga u današnjem blog tekstu govorimo i o načinima na koje ga možemo iskoristiti u pripremi najfinijih zalogaja.
Slatki plodovi vinograda dolaze nam u širokom spektru boja i ukusa. Najčešće razlikujemo crno i bijelo grožđe iako postoji na hiljade sorti koje odlikuju jedinstvene aromatične note. Crno grožđe često ima bogat i slatkast ukus, a bijelo grožđe, sa svojom delikatnom slatkoćom, omiljeno je među ljubiteljima voća.
Grožđe je je prirodno bogato vitaminima kao što su C, K i B, kao i mineralima poput kalijuma. Može biti osvježavajuća i hranjiva užina samostalno ili uz nekoliko kockica kvalitetnog sira, koja će vam dati više energije za sve dnevne aktivnosti, no možete mu pružiti priliku i u drugim jelima. Evo nekoliko ideja za ukusne zalogaje sa grožđem uz koje ćete ga još više zavoljeti:
Focaccia sa grožđem
Tijesto za pizzu premažite maslinovim uljem, pospite kockicama mekog sira, ruzmarinom i bobicama grožđa. Pecite oko 20 minuta na 200 °C, dok tijesto ne porumeni, a potom poslužite. Ovakvi zalogaji stvoreni su za druženja uz čašu dobrog vina.
Bruschette sa brie sirom i grožđem
Stavite brie u posudu za pečenje, pospite ga sjeckanim orasima i grožđem. Preko rasporedite grančice majčine dušice i pecite u rerni zagijanoj na 180°C do 10 minuta, sve dok se grožđe ne zapeče, a sir postane mekan. U međuvremenu, maslinovim uljem premažite kriške tost hljeba pa ih zapecite u tavi. Kad je sve spremno, tost premažite sirom i upotpunite pečenim grožđem i orasima.
Salata sa grožđem
Grožđe se pokazalo kao odličan dodatak salatama. Jedna od finih opcija jeste da zelenu salatu obogatite bobicama grožđa, smokvama, orasima i komadićima mozzarelle. Za dresing preporučujemo da koristite med i maslinovo ulje.