Ideja za druženja sa ukusnim zalogajima nikad nije dosta, i danas ćemo vam otkriti mali trik. Nije tajna da je lisnato tijesto naš pouzdani saveznik kada želimo provesti manje vremena u kuhinji, pa će fini i hrskavi tartovi biti sjajno brzo posluženje u filmskim večerima i neplaniranim kućnim okupljanjima. U nastavku pogledajte kako ih sve možete pripremiti.
Paradajz tart
Isijecite paradajz na tanke kolutove. Potom u drugoj posudi umutite jaje, pa dodajte malo sira, peršun, bosiljak, sjeckani bijeli luk i origano. Sipajte fil na lisnato tijesto, te poredajte pripremljene kolutove paradajza. Posolite i pobiberite, pa pecite oko pola sata, dok tijesto ne porumeni.
Tartovi sa kruškama i ruzmarinom
Isijecite tijesto na četvrtaste komade zatim sredinu premažite kašičicom džema od kruške. Nakon toga, tanko narežite kruške i složite ih preko džema. Pomiješajte žumance sa kašičicom vode i četkicom za pečenje premažite ivice kore. Pecite u rerni zagrijanoj na 180°C oko 25 minuta.
Tart sa šparogama
Tijesto podijelite na tri jednaka dijela. U zdjelici usitnite feta sir, pavlaku i malo bijelog luka, a zatim dobro sjedinite smjesu i rasporedite po tijestu. Potom složite šparoge, te ih posolite i pobiberite. Pecite u rerni zagrijanoj na 180°C dok tijesto ne postane zlatno žute boje.
Tartovi sa jagodama
U manjoj posudi pomiješajte riccotta sir sa medom i slatkom pavlakom, zatim isijecite lisnato tijesto na više dijelova. Rasporedite smjesu po tijestu, zatim premažite džemom od jagoda i pospite sjeckanim jagodama i listićima badema. Pecite u rerni zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta.
Tartovi od karamelizovanog luka i cherry paradajza
Sitno isjeckajte crveni luk, a zatim ga propržite na zagrijanom maslinovom ulju dok ne postane blago karamelizovan. Cherry paradajz isijecite na polovine i pospite sa malo soli. Isijecite lisnato tijesto na manje komade, i premažite maslinovim uljem, dodajte karamelizovani luk i cherry paradajz. Pecite oko 30 minuta ili dok tijesto ne porumeni.
Bilo da se odlučite za slatke ili slane verzije tartova, ili pak kombinujete najbolje iz oba svijeta, sigurno nećete pogriješiti!