Upoznajte enchiladas, jedinstveni delikates meksičke kuhinje koji je spreman da vas očara svakim zalogajem. Ovaj specijalitet kombinuje mekane tortilje sa sočnim nadjevom od piletine, uz dodatak aromatičnog umaka od paradajza i začina.
Sastojci:
- 500 g pilećeg bijelog mesa
- 300 ml paradajz sosa
- 100 g rendanog cheddar sira
- kukuruzne tortilje
- 1 crveni luk
- 2 ljute paprike
- 2 čena bijelog luka
- 1 kašika ulja
- 1 kašičica kumina
- ½ kašičice mljevenog čilija
- svježi peršun
- so i biber
Dinstajte sitno isjeckani crveni i bijeli luk zajedno sa ljutom paprikom oko 5 minuta na zagrijanom maslinovom ulju. U istu tavu dodajte isječene trakice piletine i začinite kuminom, čilijem, solju i biberom, pa prelijte sosom od paradajza i ostavite na srednje jakoj vatri 10 minuta.
Zagrijte kukuruzne tortilje, dodajte pripremljeni nadjev i cheddar sir, pa zamotajte. Poređajte tortilje u tavu, prelijte preostalim paradajz sosom i pospite sirom, pa pecite 20 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C.
Ukrasite svježim peršunom i poslužite uz guacamole umak, za savršen ukus.
Prijatno!