Kikiriki puter predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje orašastih namaza. Ovaj ukusni i hranljivi krem ima bogatu istoriju i izuzetan kulinarski značaj, a njegova jedinstvena tekstura donosi čitavu paletu mogućnosti za primjenu u različitim jelima. U nastavku otkrijte kako da sami napravite ovaj ukusni namaz kod kuće i uživate u njemu.
Sastojci:
⦁ 300 g kikirikija (pečenog, neslanog)
⦁ Prstohvat soli
⦁ 1-2 kašike meda
⦁ 1-2 kašike ekstradjevičanskog maslinovog ulja
Priprema:
Stavite kikiriki u blender zajedno sa malo soli i blendajte nekoliko minuta. Za slađi ukus, dodajte jednu do dvije kašičice meda. Potom u blender dodajte i 1 do 2 kašike ekstradjevičanskog maslinovog ulja kako biste dobili kremastu i glatku teksturu. Kada se sve sjedini, prebacite puter u staklenu teglu. Čuvajte ga u frižideru i koristite kao namaz ili dodatak jelima, šejkovima i salatama.
A ukoliko ste spremni da ga primjenite i kao sastojak u specijalitetima, pogledajte i recept koji smo pripremili za vas.
Piletina sa kikiriki puterom i medom
Sastojci:
⦁ 4 pileća filea
⦁ 2 kašike kikiriki putera
⦁ 2 kašike meda
⦁ 2 kašike soja sosa
⦁ 2 čena bijelog luka, sitno isjeckana
⦁ Sok od 1 limuna
⦁ So i biber
⦁ peršun
⦁ 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
U manjoj posudi, pomiješajte kikiriki puter, med, soja sos, bijeli luk i sok od limuna. Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i dodajte piletinu. Pržite je sa svake strane oko 4 do 5 minuta, pa smanjite vatru i prelijte je pripremljenim prelivom. Pokrijte tiganj i krčkajte nekoliko minuta dok se sos ne zgusne. Poslužite sa prilogom po želji.
Uživajte!