Focaccia je fini italijanski hljeb od fermentisanog tijesta, stilom i teksturom sličan klasičnoj pizzi. Kao jedan od dragulja italijanske kuhinje, ova mirisna, mekana i vazdušasta delicija hrskave aromatične korice, donosi istinske trenutke uživanja. Ukoliko želite da se oprobate u njenoj pripremi, u nastavku donosimo jednostavan recept za domaći focaccia hljeb koji je podjedanko neodoljiva opcija za elegantnu večeru uz čašu vina ili brzu užinu.
Sastojci:
Za tijesto:
- 300 g mekog brašna
- ½ kesice suvog kvasca
- ½ kašičice šećera
- ¼ kašičice soli
- 150 ml vode
- 2 kašike maslinovog ulja
Za premaz:
- 2 čena bijelog luka
- 1 kašičica mješavine mediteranskog začinskog bilja
- 2 kašike maslinovog ulja
- Za nadjev:
- 3 cherry paradajza
- 20 maslina
- 2 prstohvata krupne morske soli
- 1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
U veću posudu uspite brašno, a zatim u sredini napravite manje udubljenje u koje ćete sipati šećer, suvi kvasac i malo vode. Sačekajte da kvasac nabubri, te dodajte so, maslinovo ulje i ostatak vode, pa mikserom mutite na najsporijoj brzini. Pred kraj, pojačajte brzinu i još kratko mutite, a zatim prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu, te ga umijesite, pokrijte folijom ili krpom i ostavite oko sat vremena na toplom mjestu da naraste.
Za to vrijeme pripremite premaz, tako što ćete usitniti bijeli luk, pomiješati ga sa mješavinom mediteranskog začinskog bilja i dvije kašike maslinovog ulja. Potom pripremite sastojke za nadjev, tako što ćete isjeckati cherry paradajz i masline na kolutiće. Okruglu tepsiju promjera obložite papirom za pečenje i u nju ulijte 4 kašike maslinovog ulja. Tijesto razvucite na radnoj površini, a potom ga prebacite na papir za pečenje, tako da dodiruje rubove tepsije.
Jagodicama prstiju formirajte udubljenja u tijestu, te ga premažite pripremljenim premazom. U udubljenja lagano utisnite kolutiće cherry paradajza i maslina. Posolite krupnom morskom solju i prelijte kašikom maslinovog ulja.
Prekrijte tijesto kuhinjskom krpom tako da ne dodiruje površinu, i ostavite na toplo mjesto oko 45 minuta da naraste. Rernu zagrejte na 200°C stepeni i pecite focacciu oko 25 minuta. Ostavite je u tepsiji da se kratko prohladi, pa servirajte.