Dolmades je jedno od najprepoznatljivijih tradicionalnih grčkih jela. Ovaj autentični specijalitet predstavlja harmoniju vinove loze, začina i mesa, koja će svaki put donijeti duh taverni na vašu trpezu.
Za njihovu pripremu vam je potrebno:
- 250 g mljevenog junećeg mesa
- 200 g riže
- 400 g listova vinove loze
- 500 ml povrtnog temeljca
- 60 ml maslinovog ulja
- crni luk, sitno sjeckan
- 2 čena bijelog luka, sitno sjeckana
- 1 vezica svježeg peršuna
- 2-3 mlada luka, sitno sjeckana
- 1 limun (sok i naribana kora)
- so i svježe mljeveni crni biber, po ukusu
- 1 kašičica cimeta (po želji)
Listove vinove loze blanširajte u ključaloj vodi 2-3 minute, dok ne postanu mekani. Izvadite ih i ostavite da se ocijede. U velikoj tavi zagrijte 30 ml maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno sjeckani crni i bijeli luk, pa dinstajte 2 do 3 minuta. Dodajte mljeveno meso i pržite 10 do 15 minuta, dok ne porumeni. Potom ubacite rižu i pržite nekoliko minuta, dok ne postane blago prozirna. Umiješajte sjeckani mladi luk i peršun, sok i koru limuna, so, biber i cimet pa kuhajte još 5 minuta, te skinite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Na radnoj površini raširite jedan list vinove loze (glatka strana treba biti okrenuta prema dole). Na sredinu lista stavite jednu kašiku punjenja, zatim preklopite bočne strane lista i pažljivo zarolajte od donjeg do gornjeg kraja. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite sve listove i fil.
U veliku šerpu složite dolmades čvrsto jedan uz drugi, ako je potrebno i u nekoliko slojeva. Prelijte dolmades sokom od limuna, maslinovim uljem i povrtnim temeljcem. Na vrh dolmadesa stavite manji poklopac ili tanjir kako se ne bi pomijerali prilikom kuhanja. Pokrijte šerpu poklopcem i kuhajte na laganoj vatri oko 40-60 minuta, dok riža ne bude kuhana i listovi vinove loze omekšaju.
Dolmades poslužite uz grčki jogurt ili tzatziki sos.
Prijatno!