Svi ljubitelji cvekle slažu se u jednom: njena intenzivna ljubičasto – crvena boja postala je sinonim za izvanredan ukus pun hranjivih materija. Svako ima svoj omiljeni recept i zato ne čudi toliko načina da se u njoj uživa. Od pečene, kuvane, dinstane, marinirane, pržene i sušene, njena boja i aroma vas nikada neće ostaviti ravnodušnim.
Prepustite se ukusima svježe cvekle
Veoma je važno da od trenutka kada ste kupili cveklu, pustite mašti na volju! Kako se lako kombinuje sa ostalim povrćem i voćem, sigurno će vam trebati neko vrijeme da pronađete svoj omiljeni recept. Ipak, na samom putu otkrivanja čeka vas prava zabava.
Svježu narendanu ili nasječenu cveklu možete kombinovati sa narendanim jabukama, mrkvom ili prazilukom. Svakoj mješavini po ukusu dodajte majonez, kiselu pavlaku i začine i sve prelijte maslinovim uljem i sitno sječenim bijelim lukom. Pored toga što ćete na ovaj način svom tijelu obezbediti dovoljne količine kalcijuma, kalijuma i gvožđa, dobićete i ukusnu salatu koja odlično dopunjuje arome tjestenine u bijelim sosevima, kao i piletine marinirane u medu.
Sačuvajte je u zimnici
Kuvanu cveklu isjecite na kriške i ostavite da se potpuno ohladi. Za to vrijeme potrebno je prokuvati vodu u koju je sipana so, šećer i sirće. Za jednu teglu biće vam dovoljno oko 2dl vode. Takođe, cveklu možete konzervirati i narendanu ili uz nekoliko čena svježeg bijelog luka.
Neodoljiva u glavnim jelima
Ćufte od cvekle – zvuči neobično? Probajte! Izrendanu svježu cveklu pomješajte sa kuvanim sočivom, mrkvom, crnim lukom, kukuruznim brašnom i začinima. Oblikujte ćufe i poredajte ih na papir za pečenje. Pecite dvadesetak minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Neodoljive ćufte poslužite uz sos od plavog sira ili vaš omiljeni umak.
Sačuvajte listove
Da li ste znali da se od listova cvekle može skuvati ukusna čorba u kombinaciji sa celerom, peršunom i mrkvom? Takođe, možete se oprobati i u jednostavnom receptu za brzi ručak. U vatrostalnu posudu ili pleh poređate šnicle pilećeg bijelog mesa. Preko njih stavite listove cvekle, crni luk i začine, a potom sve prelijete smjesom od umućenih jaja, pavlake, mlijeka, soli i bibera. Pecite oko pola sata na 200 stepeni i uživajte!
U nekim krajevima, ovo lišće bogato vitaminima koristi se umjesto kiselog kupusa za pravljenje neodoljivih sarmi. Listove mlade cvekle takođe možete konzumirati i svježe kao dodatak salatama sa krastavcima, maslinama i mladim sirom.
Ukoliko još uvijek niste, preporučujemo vam da posjetite naš reFresh bar u Delta Planet Banja Luka gdje cveklu možete sresti i u cijeđenom soku Crveni zmaj, Crvenom shot-u kao i u smutiju pod nazivom Rapsodija koja prija. Čekamo vas!