Karfiol je jedna od najzdravijih namirnica na planeti. Njegovi sniježno bijeli pupoljci odlikuju se bogatstvom nutrijenata što ga čini idealnom namirnicom za sve režime ishrane. Omiljen je i u gastronomskom svijetu jer se može spremati na brojne načine, a u nastavku vam predstavljamo nekoliko zanimljivosti i savjeta za pripremu ovog finog povrća.
Sve boje karfiola
Da li ste znali da pupoljci karfiola mogu biti različitih boja? Bijeli karfiol je široko poznat, a pored njega postoje i sorte zelene, ljubičaste, narančaste ili žute boje. Osim što donose šarenilo na trpezu, biljni pigmenti koji su zaslužni za njihov katakterističan izgled ih ujedno čine i veoma bogatim antioksidansima.
Karfiol u kuhinji
Karfiol se može pripremati na različite načine – od kuvanog karfiola koji se koristi kao prilog uz meso ili ribu i finih krem čorbi, do ukusnih zapečenih varijanti u koje spadaju rižoto od karfiola, ili čak pizza od karfiola. Ovo povrće se takođe može koristiti kao zamjena za tjesteninu, a može poslužiti i kao sastojak za umak.
Pa zašto onda ne biste isprobali neki novi recept sa karfiolom? Zapečeni karfiol sa sirom može biti izvrstan prilog uz glavno jelo od mesa ili vegetarijanski obrok, a priprema je i više nego jednostavna.
Zapečeni karfiol sa sirom
Sastojci:
1 veći karfiol
2 šolje mlijeka
2 kašike putera
2 kašike brašna
1 šoljica rendanog sira
½ kašičice soli
¼ kašičice bibera
¼ kašičice muskatnog oraščića
20 g prezle
Priprema:
Karfiol očistite i isjeckajte na manje cvjetove, a potom stavite da se kuva. U međuvremenu, u tavi otopite puter, dodajte brašno i miješajte dok se ne sjedini. Postepeno dodajte mlijeko, uz neprestano miješanje, dok ne dobijete glatku i gustu smjesu. Nakon toga dodajte rendani sir, so, biber i muskatni oraščić u smjesu sa mlijekom i puterom. Miješajte dok se sir ne istopi i smjesa ne postane glatka. U veliku vatrostalnu posudu stavite kuvani karfiol i prelijte ga pripremljenom smjesom. Preko pospite prezlu, i stavite u rernu zagrijanu na 200 °C. Pecite oko 20 minuta ili dok ne dobije zlatno smeđu koricu. Prijatno!