Ponekad nam način života ne dozvoljava da odvojimo mnogo vremena za pripremu ručka. Kako bismo uvijek uživali u svježim i raznovrsnim obrocima, danas ćemo govoriti o jednom savremenom konceptu kombinovanja cijelih namirnica u činiji koji se simbolično naziva Buddha bowl. U pitanju su hranljiva i nutritivno balansirana jela, koja se brzo spremaju i ostavljaju mogućnost da se poigramo sa namirnicama koje već imamo u kuhinji.
Velika popularnost koju je Buddha bowl stekao ogleda se u filozofiji opuštene pripreme bez stresa, kombinovanjem sastojaka koje volimo ili već imamo kod kuće, ne ostavljajući prostor za brigu o nekom posebnom receptu i vremenu koje ćemo odvojiti za pripremu ručka. Takođe, buddha bowl možete jesti u bilo koje doba dana, a iako je izvorno vegetarijansko jelo, možete ga lako prilagoditi svom režimu ishrane i vlastitom ukusu.
Osnovu pripreme čini simbolika spajanja različitih elemenata kroz namirnice šarolikih tekstura, boja, ukusa i temperatura. Bazni element je priroda, zato se uvijek koristi zeleniš kao izvor vitamina, minerala i vlakana. To može biti sezonsko povrće, ukiseljeno, svježe i kuvano, zatim različite vrsta salata ili mladi špinat.
Sljedeći element buddha činije su žitarice poput riže, kvinoje, bulgura, raži, ječma zobi ili palente. Nakon žitarica, na red dolaze izvori proteina. Tu možete pustiti mašti na volju i odabrati vaše omiljene proteinske namirnice poput sira, jaja, tofua, avokada, sočiva, gljiva, morskih plodova, sjemenki, ali i falafel kuglica.
Dressing je završni element kojim možete zaokružiti kompletan ugođaj i prilagoditi ga svom ukusu. Ukoliko niste ljubitelj preliva ovaj korak možete i preskočiti, a ako želite da vaš Buddha bowl upotpunite dressingom možete kombinovati tahini i limun, ili limetu i soja sos, ili iskoristiti maslinovo ulje, senf i kikiriki puter. Završite pripremu sjemenkama lana, susama, bundeve ili sunckoreta za dodatnu hranjivu vrijednost i estetski dojam.
Ono što je najbolje od svega jeste što sve namirnice možete pripremiti ranije, ili koristiti ostatke od prethodnih obroka. Što je veći izbor u jednoj činiji, u organizam ćemo unijeti više različitih nutrijenata. Dakle, što šarenije, to bolje!